ΚΟΣΜΟΣ

Απεριόριστες… θητείες θέλει ο πρόεδρος του Ισημερινού

Απεριόριστες… θητείες θέλει ο πρόεδρος του Ισημερινού

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα , υποστήριξε το Σάββατο μια συνταγματική αλλαγή με την οποία επιτρέπεται στους επικεφαλής του κράτους να θέτουν υποψηφιότητα επ’ αόριστον, πιθανώς σε μια κίνηση που θα ανοίξει το δρόμο στον ίδιο να επιδιώξει την επανεκλογή του στην προεδρία το 2017.

Ο Κορέα παραμένει έως τώρα φειδωλός ως προς τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια, τονίζοντας ότι μια πιθανή νέα υποψηφιότητα του, εξαρτάται από το κόμμα του και τις πολιτικές συνθήκες. «Αφήστε τους πολίτες του Ισημερινού να αποφασίζουν με πλήρη ελευθερία για τη συνέχεια ή την αλλαγή των ηγετών», είπε ο Κορέα μιλώντας το Σάββατο στο Κογκρέσο της χώρας. « Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις των θεσμικών μας οργάνων για τη νέα πραγματικότητα ώστε ( ο Ισημερινός ) να μην επανέλθει στην κυριαρχία της ελίτ» συμπλήρωσε ο αριστερός πρόεδρος της χώρας. Η συνταγματική αλλαγή αν τεθεί υπό ψήφιση μπορεί εύκολα να εγκριθεί από το Κογκρέσο, όπου το κόμμα του Κορέα έχει την πλειοψηφία.

Ο Κορέα που σπούδασε οικονομικά στις ΗΠΑ εξελέγη για πρώτη φορά το 2007 και επανεξελέγη για δεύτερη τετραετή θητεία πέρυσι. Είναι ο πρώτος πρόεδρος του Ισημερινού κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες που καταφέρνει να ολοκληρώσει μια πλήρη προεδρική θητεία και επαινείται για την επιτυχία του να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα των Άνδεων, να ενισχύσει τις κοινωνικές υπηρεσίες και να ανορθώσει τον τομέα του πετρελαίου που εμφανίζει οικονομική άνθηση.

Και άλλοι ηγέτες στη Λατινική Αμερική, μια περιοχή με προεδρικά πολιτικά συστήματα, έχουν επίσης επιχειρήσει να υπερκεράσουν το χρονικό όριο των δυο θητειών, στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο εκλιπών πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ιδεολογικός σύμμαχος του Κορέα, είχε επικρατήσει σε ένα δημοψήφισμα το 2009 με το οποίο καταργήθηκε το όριο που απαγόρευε την επανεκλογή του. Σε μια άλλη περίπτωση όμως δικαστήριο της Κολομβίας το 2010 εμπόδισε την προσπάθειά του δεξιού πρώην προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε να επιδιώξει μια τρίτη θητεία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στη Λήμνο: Δείτε τι φοβούνται οι σεισμολόγοι

Τα ρίχτερ σκόρπισαν τον τρόμο στη Λήμνο – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ νότια του Αγίου Όρους