ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε Ρώσο δημοσιογράφo

Ουκρανία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε Ρώσο δημοσιογράφo

Σύμφωνα με το ITAR-TASS, δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Κομμερσάντ με προορισμό το Τσέρνομπιλ βρήκε κλειστά τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Όταν ένας από τους φύλακες συνόρων στο Μπορισπόλ ανακάλυψε ότι είχα φτάσει από τη Ρωσία, με οδήγησε σε ένα δωμάτιο, όπου ένας άλλος συνοριοφύλακας με ανέκρινε διεξοδικά. Είχα απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα», δήλωσε ο δημοσιογράφος Πιοτρ Παρκχομένκο.

Όπως επισημαίνεται, ανάμεσα στα απαραίτητα έγγραφα, έδειξε και την πρόσκληση που περιέγραφε αναλυτικά το σκοπό του ταξιδιού. Ο δημοσιογράφος θα συμμετείχε σε περιοδεία ενημέρωσης που οργάνωνε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανακατασκευή και την Ανάπτυξη και το Ουκρανικό Υπουργείο Οικολογίας.

Μετά την ανάκριση, οι φύλακες τον μετέφεραν σε έναν χώρο αναμονής μαζί με ακόμα 15 άτομα ρωσικής εθνικότητας στους οποίους, επίσης, είχε απαγορευτεί η είσοδος στην Ουκρανία. «Έπρεπε να περιμένω για μια ώρα, μετά την οποία με κάλεσαν και είπαν ότι δεν μου επιτρέπεται η είσοδος, διότι δεν μπορούσα να αποδείξω το σκοπό της επίσκεψής μου», λέει ο δημοσιογράφος που αναγκάστηκε τελικά να επιστρέψει αεροπορικώς στη Μόσχα χωρίς να λάβει καμία εξήγηση.

Ας σημειωθεί ότι το ζήτημα εισόδου Ρώσων στην Ουκρανία έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες και κυρίως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ρωσία. Τότε, όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα The Voice of Russia, τα μέτρα ελέγχου πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα χιλιάδες αρνήσεις εισόδων, κυρίως σε δημοσιογράφους ρωσικής τηλεόρασης και εφημερίδων. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απαγορεύτηκε η είσοδος σε άντρες από 16 έως 60 ετών.

Το θέμα αυτό σχετίζεται και με το ερώτημα της επιβολής ή μη καθεστώτος βίζα ανάμεσα στις δυο χώρες. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη, χθεσινή ανακοίνωση, από το ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, δεν θα εφαρμοστεί τέτοιο μέτρο, καθώς, σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, θα ήταν καταστρεπτικό για τους Ουκρανούς πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Κατέρριψαν ελικόπτερο - 14 νεκροί από τις νέες συγκρούσεις

Επιχείρηση του στρατού σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας