ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επεισόδια και δακρυγόνα στην επέτειο των εξεγερμένων (pics&vid)

Τουρκία: Επεισόδια και δακρυγόνα στην επέτειο των εξεγερμένων (pics&vid)

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το τι μπορεί να συμβεί στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός έτους από τις περσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Και επιβεβαιώθηκαν ήδη, καθώς Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη θυμίζουν ήδη πεδία μαχών, την ίδια ώρα που ο ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να καταπνίξει τις φωνές διαμαρτυρίας ενάντια στο πρόσωπο του και τις πολιτικές που εφαρμόζει.

Η κατάσταση μυρίζε μπαρούτι από το ξεκίνημα της εβδομάδας. Η «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ» προετοίμαζε τις εκδηλώσεις για να τιμηθεί η περσινή πρωτοφανής αντίδραση των Τούρκων πολιτών, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθούσε διακριτικά τους «αντιφρονούντες» και προετοιμαζόταν κι αυτή με τη σειρά της, ώστε να περιορισει στο ελάχιστο τις διαδηλώσεις και κυρίως να κρατήσει «καθαρή» την πλατεία Ταξίμ.

Ο Ερντογάν έριξε στη «μάχη» περίπου 25.000 αστυνομικούς και ο χορός των επεισοδίων δεν άργησε να ξεκινήσει. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ξένα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση στην Άγκυρα, προκειμένου να διαλύσει πλήθος 1.000 περίπου διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ίδια τακτική ακολούθησαν και οι αστυνιμικοί της Κωνσταντινούπολης, ώστε να διαλύσουν το πλήθος που κατευθυνόταν μαζικά στην Ταξίμ, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ερντογάν και της κυβέρνησης.

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η σύλληψη του Αμερικανού ανταποκριτή του CNN στην Τουρκία, Ιβαν Ουότσον, την ώρα που βρισκόταν στον «αέρα» μεταφέροντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τις εξελίξεις.

Η βραδιά προβλέπεται μακρά και γεμάτη ένταση στην Τουρκία και δεν είναι λίγοι αυτοί που εύχονται μην έχει ίδια κατάληξη με αντίστοιχες περσινές βραδιές, όταν στα ΜΜΕ υπήρχαν αναφορές - που αργότερα επαληθεύονταν - για νεκρούς και σοβαρά τραυματίες.

Διαβάστε επίσης:

Άγρια επεισόδια στην Τουρκία-Η στιγμή που συνελήφθη δημοσιογράφος (vid)