ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν για νέες επιθέσεις ενόψει εκλογών

Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν για νέες επιθέσεις ενόψει εκλογών

Οι Ταλιμπάν διεμήνυσαν σήμερα ότι θα εξαπολύσουν νέες επιθέσεις για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, η οποία προβλέπεται για την 14η Ιουνίου, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους να μην προσέλθουν στις κάλπες διότι εάν το πράξουν θα θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.


«Οι μαχητές του Ισλαμικού Εμιράτου (σ.σ. το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι Ταλιμπάν όταν βρίσκονταν στην εξουσία) είναι για άλλη μια φορά έτοιμοι να αναλάβουν δράση εναντίον του προσωπικού της εκλογικής επιτροπής και των εκλογικών τμημάτων», ανέφεραν οι ισλαμιστές αντάρτες σε μια ανακοίνωση την οποία δημοσίευσαν στον ιστότοπό τους.

«Υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσαν απευθυνόμενοι στους εκλογείς, «έχετε κάθε συμφέρον να αποφύγετε τα εκλογικά τμήματα σε αυτή την ψηφοφορία την 14η Ιουνίου 2014 αν δεν θέλετε να σκοτωθείτε ή να τραυματιστείτε».

Οι Ταλιμπάν είχαν διατυπώσει παρόμοιες απειλές ήδη πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, την 5η Απριλίου, χωρίς να καταφέρουν παρά τις πολυάριθμες επιθέσεις τους, να αποτρέψουν μια αρκετά ευρεία συμμετοχή.

Οι εκλογές αυτές θα αναδείξουν τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι, του μόνου ανδρός ο οποίος κυβέρνησε στο Αφγανιστάν μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001, αφού το αφγανικό Σύνταγμα ορίζει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα.

Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν δύο πρώην υπουργοί του Καρζάι: ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο με το 45% των ψήφων, και ο Ασράφ Γάνι, ο οποίος συγκέντρωσε το 31,6%.

Η διαδικασία αυτή, η οποία θα οδηγήσει στην πρώτη μεταβίβαση της εξουσίας με δημοκρατικό τρόπο από έναν εκλεγμένο πρόεδρο σε έναν άλλο στο Αφγανιστάν, θεωρείται μια μείζων δοκιμασία για αυτή τη φτωχή χώρα, τμήματα της οποίας ελέγχουν οι Ταλιμπάν, και η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το άγνωστο μετά την αποχώρηση των 51.000 ανδρών των μάχιμων δυνάμεων του NATO ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε επίσης: Αντίθετη η Καμπούλ στην ανταλλαγή του Αμερικανού αιχμαλώτου με Ταλιμπάν