ΚΟΣΜΟΣ

Σε τελική ευθεία η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Σε τελική ευθεία η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Οι Ιρανοί διαπραγματευτές και αυτοί των χωρών της ομάδας 5+1 άρχισαν σήμερα την σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μολονότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαφορές, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.


"Σήμερα αρχίσαμε την σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας (...) ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται πολλές διαφορές", δήλωσε ο Ζαρίφ από την Βιένη, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna, το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις του.

"Θεμελιώδεις διαφωνίες" εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, επέμεινε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο Ιρανός υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν "πολύ δύσκολες κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών".
"Το γεγονός ότι άρχισε η σύνταξη του κειμένου δεν σημαίνει ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία", υπογράμμισε επίσης.

Οι Ιρανοί διπλωμάτες και οι άλλοι της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) άρχισαν την Δευτέρα έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί ως αύριο, για την εξομάλυνση των διαφορών τους προκειμένου να αρχίσει η σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας με την οποία θα δοθεί τέλος στην εδώ και μια δεκαετία διένεξη όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Ιράν και η ομάδα 5+1, που είχαν καταλήξει σε μια προσωρινή συμφωνία τον Νοέμβριο του 2013, ελπίζουν να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία ως τις 20 Ιουλίου, η οποία θα εγγυάται την ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και την άρση του συνόλου των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Στην αντίθετη περίπτωση η ισχύς της προσωρινής συμφωνίας μπορεί να παραταθεί κατά έξι μήνες για να επιτρέψει την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο, το Ιράν ανέστειλε ένα μέρος των πυρηνικών του δραστηριοτήτων με αντάλλαγμα μια μερική αναστολή των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Απόφαση για επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τεχεράνη