ΚΟΣΜΟΣ

Χαραντινάι: Δεν υπάρχει το οδόφραγμα που χώριζε τη Μιτρόβιτσα στο Κόσοβο

Χαραντινάι: Δεν υπάρχει το οδόφραγμα που χώριζε τη Μιτρόβιτσα στο Κόσοβο

Στην κεντρική γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ, στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, δεν υπάρχει πλέον οδόφραγμα, δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού στο Κόσοβο, Ραμούς Χαραντινάι.


"Εγώ ως επόμενος πρωθυπουργός λέω ότι δεν υπάρχει οδόφραγμα στον Ίμπαρ. Έχει λίγη άμμο, λίγα λουλούδια, όχι οδόφραγμα" δήλωσε ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου που συγκρότησε συνασπισμό με τη Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου και την Πρωτοβουλία για το Κόσοβο.

Τα οδοφράγματα απομακρύνθηκαν, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός στη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού TV Kohavision και πρόσθεσε ότι "τα μεγαλύτερα οδοφράγματα υπάρχουν στα μυαλά των ανθρώπων".

Τον περασμένο μήνα, Σέρβοι από το βόρειο τμήμα της διχοτομημένης πόλης απομάκρυναν οδόφραγμα στη γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ και το αντικατέστησαν με "Πάρκο Ειρήνης", μεταφέροντας χώμα και φυτεύοντας δένδρα και φυτά.

Ο κ. Χαραντινάι εξέφρασε εντελώς διαφορετική άποψη για την κατάσταση στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα από εκείνη που διατύπωσε ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι οι Σέρβοι από το βόρειο τμήμα της πόλης έστησαν νέο οδόφραγμα στη γέφυρα με τη δημιουργία του "Πάρκου Ειρήνης".

Ο Ραμούς Χαραντινάι παρατήρησε ότι η ενσωμάτωση του βορείου Κοσόβου είναι μακρά και δύσκολη διαδικασία.

Αναφερόμενος στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο κ. Χαραντινάι εκτίμησε ο επίλογος είναι γνωστός, ο συνασπισμός του οποίου είναι επικεφαλής θα σχηματίσει κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στην κυβέρνηση θα συμμετέχει και η Πρωτοβουλία Πολιτών "Σρπσκα" που εκπροσωπεί τους Σέρβους.

"Η Πρωτοβουλία Πολιτών Σρπσκα θα είναι μέρος της κυβέρνησης, όπως και οι υπόλοιπες μη σερβικές μειονότητες είναι μέρος της κοινωνίας μας και πρέπει πιο ενεργά να συμμετάσχουν στο έργο της κυβέρνησης, επειδή αυτή είναι η πραγματικότητα" τόνισε.

Ο αρχηγός της Συμμαχίας για το μέλλον του Κοσόβου, υποστήριξε ότι ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χασίμ Θάτσι δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και "με δεδομένο ότι οι μειονότητες επέλεξαν να ταχθούν με την πλευρά που έχει την πλειοψηφία, οπότε ο επίλογος είναι σαφής".
Αναφερόμενος στη σερβική κοινότητα στο Κόσοβο, ο Ραμούς Χαραντινά την κάλεσε να συνεργαστούν για την οικοδόμηση καλύτερης ζωής.

Όσον αφορά τον διάλογο Κοσόβου-Σερβίας υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να υλοποιηθεί ό,τι έχει συμφωνηθεί και όχι να διεξάγεται "διάλογος για τον διάλογο".

Ο Ραμούς Χαραντινάι εκτίμησε ότι το Κόσοβο από τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μέχρι τώρα, δεν έχει πετύχει καμία πρόοδο, επειδή δεν εξασφάλισε άρση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, ενώ η Σερβία, όπως παρατήρησε, προχωρά με μεγάλα βήματα προς την ΕΕ.

"Όλοι στις Βρυξέλλες μας λένε ότι είναι καλό που διεξάγουμε διάλογο με τη Σερβία, αλλά μας λένε και ότι λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς και των ελλείψεων στο κράτος δικαίου δεν μπορεί να αρθεί για το Κόσοβο το καθεστώς βίζας. Εμείς ως πολιτικό μέτωπο συμφωνήσαμε να κάνουμε κάτι για να βγάλουμε το Κόσοβο απ΄ αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Θεωρούμε ότι το Κόσοβο πρέπει να διεξάγει διάλογο στο πλαίσιο του τμήματος διεύρυνσης της ΕΕ" ανέφερε ο κ. Χαραντινάι.

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο: Οργισμένοι Σέρβοι χαρακτήρισαν τον πρόεδρο Νίκολιτς προδότη