ΚΟΣΜΟΣ

Ο ιρακινός στρατός προωθείται στο Τικρίτ (pics)

Ο ιρακινός στρατός προωθείται στο Τικρίτ (pics)

Ο ιρακινός στρατός πραγματοποίησε σήμερα το πρωί νέα επιχείρηση για να ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ, την οποία έχουν καταλάβει οι αντάρτες.


Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο στρατός έθεσε υπό τον έλεγχο του ορισμένα κτίρια στο νότο της πόλης, όπως τη σχολή της αστυνομίας, ένα νοσοκομείο και το κυβερνείο.

Η επιχείρηση αντεπίθεσης του στρατού για την ανακατάληψη του Τικρίτ, το οποίο έπεσε στις 12 Ιουνίου στα χέρια σουνιτών ανταρτών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, άρχισε πριν από δυόμισι εβδομάδες. Ο στρατός ανέφερε επί δύο εβδομάδες ότι οι δυνάμεις του βρίσκονταν στα περίχωρα της πόλης.

"Οι ιρακινές δυνάμεις πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση για να απελευθερώσουν την πόλη του Τικρίτ και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη νότια πλευρά της πόλης", δήλωσε ο Αχμεντ Αμπουλάχ Τζουμπούρι, κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχεντίν, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Τικρίτ.

Το Τικρίτ βρίσκεται 160 χλμ βόρεια της Βαγδάτης. Είναι προπύργιο πιστών στον ανατραπέντα δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν και πρώην αξιωματικών του στρατού που εντάχθηκαν στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους για να ανακαταλάβουν μεγάλα τμήματα του βόρειου, ανατολικού και δυτικού Ιράκ τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με αξιωματικό του στρατού, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν από το χωριό Αουζα, περίπου 8 χλμ νότια της πόλης. Ο στρατός ανακατέλαβε το χωριό, που είναι η γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν τη νύχτα της 3ης Ιουλίου, και έκτοτε προσπαθεί να προωθηθεί βόρεια.

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν στην περιοχή Σισίν του νοτίου Τικρίτ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχώρησαν όταν σουνίτες αντάρτες κατέλαβαν τη Μοσούλη στις 10 Ιουνίου και πραγματοποίησαν μεγάλη επίθεση στο νότο για να καταλάβουν το Τικρίτ δύο ημέρες αργότερα. Σιιτικές πολιτοφυλακές πολεμούν στο πλευρό των στρατιωτών και των αστυνομικών, αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν κατήγαγαν πολλές σημαντικές νίκες στο πεδίο της μάχης από τότε που άρχισαν την εκστρατεία τους τον Ιούνιο για να ανακαταλάβουν εδάφη.

Διαβάστε επίσης: Βαγδάτη: Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων σε οίκο ανοχής (video+photos)