ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: 14 στρατιώτες νεκροί σε επίθεση ενόπλων ισλαμιστών

Τυνησία: 14 στρατιώτες νεκροί σε επίθεση ενόπλων ισλαμιστών

Τουλάχιστον 14 τυνήσιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε "τρομοκρατική" επίθεση στο απομακρυσμένο όρος Σάαμπι, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, ο βαρύτερος απολογισμός για τον τυνησιακό στρατό μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1956, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.


Η επίθεση σημειώθηκε χθες βράδυ, την ώρα της διακοπής της νηστείας του ραμαζανιού, όταν "δύο τρομοκρατικές οργανώσεις" άνοιξαν πυρ με πυροβόλα και ρουκέτες εναντίον δύο σημείων ελέγχου του στρατού στο όρος Σάαμπι. "Ο απολογισμός ανέρχεται σε 14 νεκρούς και 20 τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών και ενδέχεται να αυξηθεί", σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι επιθέσεις ενόπλων ισλαμιστών εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας πραγματοποιούνται επί περίπου ένα χρόνο, έπειτα από ενέδρα που είχε στηθεί σε στρατιώτες, επίσης στη διάρκεια του ραμαζανιού, στο όρος Σάαμπι, όπου ο στρατός καταδιώκει από το Δεκέμβριο του 2012 ένοπλη οργάνωση που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Από τον Απρίλιο χιλιάδες άνδρες του στρατού έχουν αναπτυχθεί στην ορεινή αυτή περιοχή για να καταδιώξουν ένοπλες οργανώσεις που έχουν καταφύγει εκεί
Οκτώ στρατιώτες είχαν βρει τραγικό θάνατο --ορισμένοι αποκεφαλίστηκαν-- στις 29 Ιουλίου του 2013 κατά την επίθεση αυτή που πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία του βουλευτή της αριστεράς Μοχάμεντ Μπράχμι στην Τύνιδα.

Τα βίαια αυτά επεισόδια σηματοδότησαν την έναρξη μιας πολύμηνης πολιτικής κρίσης που δεν κόπασε παρά τον Ιανουάριο με την ψήφιση του Συντάγματος, τρία χρόνια μετά την εξέγερση της "αραβικής άνοιξης" που ανέτρεψε το αυταρχικό καθεστώς του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι και άρχισε τη μετάβαση στη δημοκρατία, με τη διεξαγωγή εκλογών από τις οποίες αναδείχτηκε νικητής το κόμμα των ισλαμιστών Ενάχντα. Ωστόσο η κυβέρνηση που σχηματίστηκε υπό τους ισλαμιστές Ενάχντα αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από μια ομάδα τεχνοκρατών.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη μετά την εξέγερση του 2011 με την άνοδο των ριζοσπαστών ισλαμιστών μαχητών και με πολλές τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Στα μέσα Ιουνίου, η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) ανέλαβε για πρώτη φορά την ευθύνη επιθέσεων στην Τυνησία, κυρίως της επίθεσης στην κατοικία του υπουργού Εσωτερικών, η οποία στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ανδρών των δυνάμεων της τάξης στα μέσα Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: Τυνησία: Νεκροί πέντε στρατιώτες από πυρά αγνώστων