ΚΟΣΜΟΣ

Boeing 777: Ιντερπόλ, Γάλλοι και Ολλανδοί ειδικοί στις έρευνες

Boeing 777: Ιντερπόλ, Γάλλοι και Ολλανδοί ειδικοί στις έρευνες

Ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων της Ιντερπόλ πρόκειται να μεταβεί στην Ουκρανία εντός 48ώρου προκειμένου να βοηθήσει στην αναγνώριση των θυμάτων από τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

Σε ανακοίνωσή της η διεθνής αστυνομία που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας ανέφερε ότι "κατόπιν αιτήματος των ουκρανικών αρχών" είναι έτοιμη να στείλει στην περιοχή μια ομάδα της αποτελούμενη από ειδικούς στην αναγνώριση θυμάτων καταστροφών.

Παρόμοιες ομάδες της Ιντερπόλ είχαν εργαστεί μετά το τσουνάμι του 2004 στη νοτιοανατολική Ασία, στον πολύνεκρο σεισμό της Αϊτής το 2010, αλλά και στην τρομοκρατική επίθεση με στόχο του εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ της Κένυας, το 2013.

Για την Ουκρανία έχει ήδη αναχωρήσει μια ομάδα της Ολλανδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, συνοδευόμενη από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Φρανς Τίμερμανς για να ερευνήσουν τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 που στοίχισε τη ζωή σε 189 Ολλανδούς πολίτες.

"Θα προσπαθήσω να μας δοθεί πρόσβαση στη ζώνη (όπου έχει πέσει το αεροπλάνο) ώστε οι ειδικοί να μπορέσουν να διεξάγουν την έρευνά τους", είπε ο Τίμερμανς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Χάγη. Ο Ολλανδός υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε διαπραγματεύσεις με τους φιλορώσους αντάρτες και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στην περιοχή "για όσο διάστημα θα είμαι χρήσιμος".

Από την πλευρά της, η Γαλλία έθεσε στη διάθεση του Κιέβου δύο εμπειρογνώμονες ενώ είναι διατεθειμένη να παράσχει και τεχνογνωσία για τις έρευνες και κυρίως για την απομαγνητοφώνηση του περιεχομένου των "μαύρων κουτιών" του Μπόινγκ 777.