ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: 20 χρόνια φυλακή σε ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων

Αίγυπτος: 20 χρόνια φυλακή σε ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων

Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε έναν εκ των ηγετών των Αδελφών Μουσουλμάνων, της πολιτικοθρησκευτικής οργάνωσης η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου, καθώς και έναν ισλαμιστή ιερωμένο, σε 20ετή κάθειρξη για απόπειρα δολοφονίας δύο αστυνομικών, στο πλαίσιο του πολέμου που έχει κηρύξει η κυβέρνηση κατά της οργάνωσης, με στόχο την αποδυνάμωσή της.


Ο Μοχάμεντ Αλ Μπελτάτζι και ο ιερωμένος Σάφουατ Χεγκάζι καταδικάστηκαν για την απόπειρα κατά της ζωής αστυνομικών στη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της ανατροπής από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στις 3 Ιουλίου 2013.

Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τις διαδηλώσεις στην Ραμπάα Αλ Ανταουίγια του Καΐρου, με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Αξιωματούχοι στην Αίγυπτο, η οποία χαρακτηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τρομοκρατική οργάνωση, έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει ότι ορισμένοι διαδηλωτές ήταν ένοπλοι και άνοιξαν πυρ εναντίον της αστυνομίας και των στρατιωτών.

Δύο γιατροί, οι οποίοι πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματισμένους διαδηλωτές σε νοσοκομεία εκστρατείας στη διάρκεια των συγκρούσεων - οι Μοχάμεντ Ζενάτι και Αζίμ Μοχάμεντ - καταδικάστηκαν με τις ίδιες κατηγορίες σε 15ετή κάθειρξη.

Ο κ. Μπελτάτζι υπήρξε δριμύς επικριτής της ανατροπής του κ. Μόρσι, την οποία ενορχήστρωσε ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι, ο οποίος στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος της χώρας.

Ο κ. Χεγκάζι, το όνομα του οποίου βρίσκεται στη λίστα με τα πρόσωπα των οποίων απαγορεύεται η είσοδος στη Μεγάλη Βρετανία για «υποκίνηση μίσους», υπήρξε υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων και σύμβουλος Τύπου τους.

Συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στη Λιβύη. Η δίκη του αναβάλλεται από το 2013.

Τρεις φορές οι δικαστές έχουν παραιτηθεί από την εκδίκαση της υπόθεσης, επικαλούμενοι την αμηχανία τους εξαιτίας των πιέσεων της κυβέρνησης.