ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση των ΗΠΑ κατά των μαχητών του Ισλαμικού κράτους (pics+video)

Επίθεση των ΗΠΑ κατά των μαχητών του Ισλαμικού κράτους (pics+video)

Η Αμερική περνά στην επίθεση κατά των εξτρεμιστών ενώ ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δηλώνει πως θα επιδιώξει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών

Τα αμερικάνικα πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα ένα στόχο του ισλαμικού κράτους, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης καθώς οι ΗΠΑ, εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δύο αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή και τη Δευτέρα κατά των εξτρεμιστών με την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων.

Η δράση τους έρχεται μετά την απόφαση του Αμερικανού πρόεδρου, Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά επίθεση κατά των τρομοκρατών.

Οι προηγούμενες δράσεις του στρατού είχαν αμυντικό χαρακτήρα ενώ αυτή έγινε με την άμεση στήριξη των ιρακινών στρατευμάτων.

Η πολεμική δράση έρχεται μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να σώσει τον Βρετανό όμηρο, Alan Henning και προειδοποίησε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεται από το στόχο που δεν είναι άλλος από τη συντριβή των Ισλαμιστών μαχητών.

Ο Henning, είναι ένας εθελοντής σε νηοπομπή βοήθειας προς τη Συρία, που εμφανίστηκε στο τέλος του βίντεο που κυκλοφόρησε το Σάββατο και το οποίο δείχνει τον αποκεφαλισμό του Βρετανού ομήρου,David Haines, με την απειλή ότι θα είναι ο επόμενος.

Οι αεροπορικές επιθέσεις ήταν ένα μικρό πρώτο βήμα σε αυτό που είπε ο Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα, ότι θα είναι μια σημαντική και μακροχρόνια επιχείρηση της στρατιωτικής εκστρατείας κατά των τζιχαντιστών .

Αυτή η φιλόδοξη πρόταση περιλαμβάνει αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία αλλά και την ανάπτυξη 475 στρατιωτικών συμβούλων στο Ιράκ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 1.600.

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν μόνες τους στον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους και η κυβέρνηση δήλωσε την Κυριακή ότι θα υπάρξει υποστήριξη από τις αραβικές χώρες οι οποίες τόνισαν ότι θα βοηθήσουν, αν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι δεν ενημέρωσαν για το είδος της βοήθειας.

Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη συμφωνήσει να παρέχει μια βάση για την εκπαίδευση των Σύριων μαχητών οι οποίοι αντιτίθενται τόσο στους εξτρεμιστές όσο και στον Άσαντ.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ομπάμα, ζήτησε την άδεια του Κογκρέσου για να εκπαιδεύσει δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας ενώ έκανε έκκληση προς τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς να του το επιτρέψουν.

Στο μεταξύ χτες η διεθνής κοινότητα εκπρόσωποι της οποίας συνήλθανστο Παρίσι στη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια του Ιράκ, δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τον αγώνα της Βαγδάτης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους «με όλα τα αναγκαία μέσα», περιλαμβανομένων των στρατιωτικών.

«Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Παρισιού δήλωσαν ότι το Ισλαμικό Κράτος συνιστά απειλή για το Ιράκ, αλλά επίσης για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν με όλα τα αναγκαία μέσα τη νέα ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους, περιλαμβανομένης της κατάλληλης στρατιωτικής βοήθειας», σύμφωνα με το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος.

Νωρίτερα, οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του Ιράκ Φουάντ Μασούμ απηύθυναν από κοινού έκκληση για επείγουσα διεθνή κινητοποίηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να τονίζει ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης για την ασφάλεια του Ιράκ.

Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησαν οι ΗΠΑ τις επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους