ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Ελάχιστος ο κίνδυνος εξάπλωσής του στην Ευρώπη

Έμπολα: Ελάχιστος ο κίνδυνος εξάπλωσής του στην Ευρώπη

Μπορεί τα μεμονωμένα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα να είναι «αναπόφευκτα» στην Ευρώπη, όμως ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η επιδημία στην ήπειρό μας είναι «εξαιρετικά μικρός», διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Σποραδικά κρούσματα στην Ευρώπη της ασθένειας που οφείλεται στον ιό Έμπολα είναι αναπόφευκτα. Αυτό οφείλεται στις μετακινήσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία στη Δυτική Αφρική», επισημαίνει σε ανακοίνωση η Σουσάνα Γιάκαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

«Πάντως ο κίνδυνος μιας διάδοσης του Έμπολα στην Ευρώπη μπορεί να αποφευχθεί και είναι εξαιρετικά μικρός», υπογραμμίζει η αξιωματούχος του ΠΟΥ, διαβεβαιώνοντας: «Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ανάμεσα στις καλύτερα προετοιμασμένες παγκοσμίως για να απαντήσουν σ' έναν ιογενή αιμορραγικό πυρετό, περιλαμβανομένου του Έμπολα».

«Υπάρχει πιθανόν κίνδυνος τυχαίας μόλυνσης για τα πρόσωπα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς, όμως ο κίνδυνος αυτός μπορεί να ελεγχθεί με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων κατά της μόλυνσης», διευκρινίζει η Γιάκαμπ, η βάση της οποίας βρίσκεται στην Κοπεγχάγη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίδραση του ΠΟΥ, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει τις ενδιαφερόμενες χώρες σχετικά με τις διαδικασίες προστασίας του περιθάλποντος προσωπικού, έρχεται μετά τη μόλυνση από τον ιό μιας νοσηλεύτριας στη Μαδρίτη, που αποτελεί και το πρώτο κρούσμα της νόσου που δεν εισήχθη από την Αφρική.

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη (8/10) πως ένας διεθνής ιατρικός αξιωματούχος ο οποίος μετείχε στην Αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβερία, είναι θετικός στον ιό του Έμπολα και του χορηγείται θεραπεία.

Ο αξιωματούχος, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, είναι το δεύτερο μέλος της αποστολής, γνωστής ως UNMIL, το οποίο προσβάλλεται από τον Έμπολα. Το πρώτο απεβίωσε στις 25 Σεπτεμβρίου…

Διαβάστε ακόμα:

«Συνελήφθη» το διασημότερο φάντασμα της Βρετανίας (pics)

Το iPhone 6 όχι μόνο λυγίζει, αλλά... ξυρίζει κιόλας! (vids)

Κίνα: Η γυναίκα που γεννήθηκε με τα πόδια ανάποδα! (pics)