ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αυστηρά μέτρα ελέγχου λόγω Έμπολα

Βρετανία: Αυστηρά μέτρα ελέγχου λόγω Έμπολα

Την επιβολή αυστηρότερων μέτρων ελέγχου για τον εντοπισμό κρουσμάτων του ιού Έμπολα στα δύο κύρια διεθνή αεροδρόμια του Λονδίνου και στους τερματικούς σταθμούς του σιδηροδρομικού δικτύου της Eurostar, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα έχουν πεθάνει τουλάχιστον 3.800 άνθρωποι στη δυτική Αφρική, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μία Ισπανίδα νοσοκόμα έγινε πρώτο κρούσμα του ιού που μολύνθηκε εκτός της Αφρικής.

Το περιστατικό αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η Βρετανία αποτελεί έναν σημαντικό κόμβο για τις μεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο, εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στη χώρα. Αρκετοί πολιτικοί καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα στα σύνορα.

«Αυξημένα μέτρα ελέγχου θα εφαρμοστούν στα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ καθώς και στους τερματικούς σταθμούς του Γιούροσταρ στο Λονδίνο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

«(Τα μέτρα αυτά) θα περιλαμβάνουν αξιολόγηση των πρόσφατων ταξιδίων των επιβατών, των προσώπων με τα οποία έχουν έλθει σε επαφή (...) και μια ενδεχόμενη ιατρική εξέταση από εκπαιδευμένο προσωπικό».

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης του ιού στη Βρετανία παραμένει χαμηλός, ωστόσο τα πρόσθετα αυτά μέτρα είχαν προταθεί από τον επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών για να βελτιωθεί ο εντοπισμός και η απομόνωση των ενδεχόμενων κρουσμάτων.

Την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρότερων μέτρων ελέγχου σε 5 σημαντικά διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ. Ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης ότι λαμβάνει παρόμοια μέτρα.

Διαβάστε εδώ

Συναγερμός σε Γαλλία, Τσεχία, Ζιμπάμπουε για ύποπτα κρούσματα Έμπολα