ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία πρέπει να έχει την έγκριση του ΟΗΕ

Ρωσία: Η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία πρέπει να έχει την έγκριση του ΟΗΕ

Η δημιουργία μιας ενδεχόμενης ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία απαιτεί την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αυτό που πρέπει να λάβει την απόφαση για τις ζώνες αυτές», υπογράμμισε ο Λουκάσεβιτς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Η Τουρκία, με την υποστήριξη της Γαλλίας, ζητεί την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας και μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη βόρεια Συρία, προκειμένου να προστατευθούν οι τομείς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης που μάχεται κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι άνθρωποι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δηλώσει χθες Τετάρτη ότι «αξίζει να εξεταστεί» το θέμα της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας, όμως αργότερα ο Λευκός Οίκος είχε διευκρινίσει ότι το ζήτημα «δεν εξετάζεται προς το παρόν».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι η ιδέα της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας δεν περιλαμβάνεται «προς το παρόν» στην ατζέντα των συζητήσεων των χωρών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός σε Γαλλία, Τσεχία, Ζιμπάμπουε για ύποπτα κρούσματα Έμπολα