ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ολομέτωπη επίθεση του Μετώπου αλ Νόσρα

Συρία: Ολομέτωπη επίθεση του Μετώπου αλ Νόσρα

Οι δυνάμεις του Μετώπου αλ-Νόσρα, της πτέρυγας της Αλ Κάιντα στη Συρία, σε συνεργασία με άλλες ανταρτικές δυνάμεις, εξαπέλυσαν τα ξημερώματα σήμερα, 27/10/2014 επίθεση κατά της πόλης του Ιντλιμπ, ενός εκ των τελευταίων προπυργίων του συριακού καθεστώτος στην βορειο-δυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Η πόλη, με πληθυσμό 165.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού, ενώ αντίθετα η ομώνυμη επαρχία βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών ομάδων.

"Από τα ξημερώματα, βίαιες συγκρούσεις διεξάγονται ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος, που υποστηρίζονται από τις πολιτοφυλακές της Εθνικής Αμυνας, και τους μαχητές του Μετώπου Αλ-Νόσρα, συνεπικουρούμενους από άλλες ισλαμιστικές ανταρτικές δυνάμεις, κοντά στα στρατιωτικά οδοφράγματα που περιστοιχίζουν το Ιντλιμπ", ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρτήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν διευκρινίζει ότι οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες έχουν προσπαθήσει και κατά το παρελθόν να καταλάβουν την πόλη, όμως είναι η πρώτη φορά που η επίθεση εξαπολύεται από όλες τις πλευρές.

Επίσης, εν υπνώσει ανταρτικοί πυρήνες στο εσωτερικό της πόλης επιτίθενται επίσης εκ των έσω στις γραμμές των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου το οποίο αντλεί τις πληροφορίες του από ένα δίκτυο ακτιβιστών στο συριακό έδαφος.

Κατά τον τελευταίο χρόνο, οι δυνάμεις του Μετώπου Αλ-Νόσρα έχουν χάσει πολλά προπύργιά τους απέναντι στις καθεστωτικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από τους μαχητές της οργάνωσης Χεζμπολάχ στις επαρχίες της Χομς και της Δαμασκού.

Στόχος τους πλέον είναι να υπερασπισθούν πάση θυσία τα εναπομείναντα προπύργιά τους στην επαρχία του Χαλεπίου, όπου οι δυνάμεις της Δαμασκού απειλούν με πολιορκία τους τομείς της πόλης που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ωστόσο, στην επαρχία του Ιντλιμπ, οι ανταρτικές δυνάμεις και το Μέτωπο αλ-Νόσρα ενισχύονται με μεγάλες ποσότητες όπλων που περνούν από τα συρο-τουρκικά σύνορα, που τούς δίνουν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών απέναντι στον στρατό του συριακού καθεστώτος.

Διαβάστε επίσης: Δυνάμεις των πεσμεργκά θα ενισχύσουν τους Κούρδους της Συρίας