ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: Έτοιμοι για συγκρότηση της νέας τριμερής προεδρίας

Βοσνία: Έτοιμοι για συγκρότηση της νέας τριμερής προεδρίας

Οι Μπακίρ Ιζετπμπέγκοβιτς, Ντράγκαν Τσόβιτς και Μλάντεν Ίβανιτς είναι τα νέα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 12 Οκτωβρίου στη χώρα.

Το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA), η Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) και η Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (HDZ BiH) είναι τα κόμματα που απέσπασαν την εμπιστοσύνη των Μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών ψηφοφόρων, με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Δευτέρα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων που έφθασαν από το εξωτερικό και την προσθήκη τους στις ψήφους από τα εκλογικά κέντρα του εσωτερικού, η μοναδική αλλαγή που επήλθε είναι ότι τελικά ο υποψήφιος εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Μλάντεν Ίβανιτς νίκησε την αντίπαλό του, νυν πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, με διαφορά 8.000 ψήφων.

Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς από το SDA νίκησε με διαφορά 46.000 ψήφων τον αντίπαλό του Φαχρουντίν Ράντοντσιτς από τη Συμμαχία για Καλύτερο Μέλλον (SBB) και ο Ντράγκαν Τσόβιτς από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (HDZ BiH) πήρε προβάδισμα 34.000 ψήφων από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση 1990.

Ο νυν πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, αρχηγός της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) Μίλοραντ Ντόντικ νίκησε τον Όγκνιεν Τάντιτς από το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) στη μάχη για το προεδρικό αξίωμα της σερβοβοσνιακής οντότητας με διαφορά 7.000 ψήφων.

Με τις ψήφους από το εξωτερικό, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος των Κροατών στη Σερβική Δημοκρατία εξελέγη ο υποψήφιος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Γιόσιπ Πέρκοβιτς και ο Ραμίζ Ζάλκιτς από το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) εξελέγη αντιπρόεδρος, εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας, που αριθμεί 42 έδρες, τις περισσότερες, συνολικά 10, καταλαμβάνει το SDA και δεύτερο σε δύναμη είναι το SNSD με έξι έδρες. Το Δημοκρατικό Μέτωπο του Ζέλικο Κόμσιτς θα έχει πέντε βουλευτές και στο Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα, η Συμμαχία για Καλύτερο Μέλλον από τέσσερις, όπως και ο συνασπισμός που συσπειρώνεται γύρω από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (HDZ BiH). Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση 1990 θα έχει ένα βουλευτή και από μία έδρα καταλαμβάνουν πέντε μικρότερα κόμματα.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, που αριθμεί 93 έδρες, το SDA είναι το ισχυρότερο κόμμα με 29 βουλευτές, ακολουθεί το SBB με 16 έδρες, το Δημοκρατικό Μέτωπο με 14, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με 13, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 11 και η Κροατική Δημοκρατική Ένωση 1990 θα έχει τέσσερις βουλευτές. Τις υπόλοιπες έδρες μοιράζονται πέντε μικρότερα κόμματα.

Παρόμοιος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων και στα Κοινοβούλια στα 10 καντόνια της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

Στη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, που έχει συνολικά 83 έδρες, το SNSD καταλαμβάνει 29, το SDS 24, η Δημοκρατική Λαϊκή Συμμαχία οκτώ και το Κόμμα Δημοκρατικής Προόδου που έχει συγκροτήσει συνασπισμό με το SDS, θα έχει επτά έδρες.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, απέρριψε την κριτική περί μακράς διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων.
"Η διαδικασία ολοκληρώθηκε πέντε μέρες νωρίτερα απ΄όσο προβλέπει ο νόμος" ανέφερε ο Στιέπαν Μίκιτς.

Τα πολιτικά κόμματα, οι συνασπισμοί και οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν έως σήμερα να ζητήσουν επανακαταμέτρηση, αν έχουν αποδείξεις για παρατυπίες κατά την καταμέτρηση.

Τα οριστικά και επίσημα αποτελέσματα αναμένονται, σύμφωνα με τον νόμο, μετά τις 11 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα αρχίσει η διαδικασία συγκρότησης θεσμών.
Τα πολιτικά κόμματα έχουν αναγγείλει ότι θα αρχίσουν εντός της εβδομάδας διαπραγματεύσεις για πιθανές συνεργασίες.

Σχετικές ειδήσεις