ΚΟΣΜΟΣ

Οι τζιχαντιστές απελευθέρωσαν και τους τελευταίους Κούρδους μαθητές

Οι τζιχαντιστές απελευθέρωσαν και τους τελευταίους Κούρδους μαθητές

Ελεύθερους, τους 25 τελευταίους Κούρδους μαθητές από τους 153 που είχαν απαγάγει τον περασμένο Μάιο από ένα σχολείο, άφησαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Η σκληροπυρηνική σουνιτική οργάνωση είχε απαγάγει τα παιδιά, ηλικίας 13-14 ετών, στις 29 Μαΐου ενώ επέστρεφαν στο Κομπάνι από το Χαλέπι όπου είχαν πάει για να δώσουν εξετάσεις», υπενθύμισε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Είναι αλήθεια. Τα απελευθέρωσαν σήμερα στο Μινμπίτζ», μια συριακή πόλη, επιβεβαίωσε ο Ιντρίς Νάσαν, ένας τοπικός αξιωματούχος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Νάσαν ανέφερε πάντως ότι δεν ξέρει γιατί οι τζιχαντιστές αποφάσισαν να αφήσουν τους μικρούς μαθητές, άφησε όμως να εννοηθεί ότι ίσως η ενέργεια αυτή να εντάσσεται στην εκστρατεία «προπαγάνδας που έχουν ξεκινήσει».

Σύμφωνα με το HRW, 15 παιδιά είχαν αφεθεί ελεύθερα τον Ιούνιο στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής ομήρων. Τότε, οι κουρδικές δυνάμεις της περιοχής είχαν συμφωνήσει να απελευθερώσουν τρία μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τα πέντε αγόρια που το έσκασαν από τους απαγωγείς τους είχαν πει στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης ότι οι τζιχαντιστές υποχρέωναν τα παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα για την τζιχαντιστική ιδεολογία.

Το καλοκαίρι, οι τζιχαντιστές άφησαν αρχικά ελεύθερα 37 από τα παιδιά, μεταξύ των οποίων και 10 κορίτσια. Τον Σεπτέμβριο απελευθερώθηκαν μαζικά 70 μαθητές, ενώ στη συνέχεια το ΙΚ άφηνε ελεύθερους έναν-έναν τους μαθητές, μέχρι σήμερα που άφησε και τους τελευταίους 25.

Την απελευθέρωση των παιδιών επιβεβαίωσε τέλος και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία.

Σχετικές ειδήσεις