Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξε και πάλι η Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ

Newsbomb

Να ανοίξει και πάλι την Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, απαγορεύοντας ωστόσο την πρόσβαση στους άνδρες κάτω των 50 ετών, αποφάσισε το Ισραήλ.

Σύμφωνα μάλιστα με την εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας, Λούμπα Σάμρι, η απόφαση έχει άμεση ισχύ.

Το Ισραήλ είχε αποφασίσει το πρωί της Πέμπτης (30/10) να κλείσει την Πλατεία των Τεμενών εξαιτίας της νέας κλιμάκωσης της έντασης με τους Παλαιστίνιους, μετά και την απόπειρα δολοφονίας του υπερεθνικιστή Εβραίου Γεχούντα Γκλικ.

Σύμφωνα με το ίδρυμα που διαχειρίζεται την Πλατεία, η απόφαση να κλείσει ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ –μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα – ο οποίος θεωρείται ιερός και από τους Εβραίους, δεν έχει ξαναπαρθεί από το 1967 και την ισραηλινή κατάληψη/κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Λίγο νωρίτερα, η Ουάσινγκτον είχε απευθύνει έκκληση ώστε όλοι οι πιστοί να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μπροστά στην κλιμάκωση των εντάσεων.

Το τέμενος «πρέπει να ανοίξει και πάλι για όλους τους πιστούς Μουσουλμάνους», δήλωσε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρώνοντας:

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα από την κλιμάκωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ και κυρίως (...) γύρω από το Όρος του Ναού (ονομασία των Εβραίων για την Πλατεία των Τεμενών)».

«Είναι κρίσιμο όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις και να διατηρήσουν το τρέχον καθεστώς της πλατείας», κατέληξε η Ψάκι, καταδικάζοντας την απόπειρα δολοφονίας του Γκλικ, που έχει διπλή – αμερικανική και ισραηλινή – υπηκοότητα.