ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερη φουρνιά Βρετανών στρατιωτικών στο Ιράκ

Δεύτερη φουρνιά Βρετανών στρατιωτικών στο Ιράκ

Την απόφαση να αυξηθούν οι στρατιωτικοί που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ προκειμένου να εκπαιδεύσουν και να υποστηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους γνωστοποίησε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαγδάτη.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι ανέπτυξε μια ομάδα εκπαιδευτών στο Ιράκ με σκοπό να μάθουν τους Κούρδους μαχητές, τους Πεσμεργκά, να συντηρούν και να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά πολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος στις μάχες εναντίον των τζιχαντιστών, που έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη συμμετέχουν επίσης στην αεροπορική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ.

Ο Φάλον, ο οποίος συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα του Ιράκ με στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες της αποστολής θα καθοριστούν επακριβώς σύντομα.

«Έχουμε εδώ έναν μικρό αριθμό ανθρώπων» ανδρών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Φάλον στους δημοσιογράφους. «Θα εξετάσουμε πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε» τη βοήθειά μας, πρόσθεσε, διαδραματίζοντας πιθανόν ρόλο «συνδέσμων με τα υπουργεία και τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αυτό το ζήτημα είναι μάλλον επείγον. Θα το κάνουμε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είναι κάτι που μας έχει ζητηθεί να κάνουμε».

«Θα χορηγήσουμε επιπλέον προμήθειες: ανταλλακτικά για πολυβόλα, κιάλια, φορητά φαρμακεία», είπε ο Φάλον κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε σκοπευτήριο όπου Βρετανοί εκπαίδευαν Κούρδους να χρησιμοποιούν βρετανικό οπλισμό.

Ο Φάλον είπε επίσης πως η εμπλοκή της χώρας του στο Ιράκ θα παραμείνει πολύ πιο εντατική από ότι αυτή στη Συρία, όπου η βρετανική ΠΑ προς το παρόν αυξάνει τις πτήσεις επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών.`

Σχετικές ειδήσεις