ΚΟΣΜΟΣ

Σε επιφυλακή η Ιντερπόλ για υποψήφιους τζιχαντιστές

Σε επιφυλακή η Ιντερπόλ για υποψήφιους τζιχαντιστές

Σε διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τους πολίτες ξένων χωρών που μεταβαίνουν σε Συρία και Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, βρίσκονται οι αστυνομικές Αρχές 33 κρατών-μελών της Ιντερπόλ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της 83ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του οργανισμού, που έλαβε χώρα στο Μονακό, ο Αμερικανός, Ρόναλντ Νομπλ, καθηγητής νομικής, που διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ για ένα διάστημα 14 ετών, διευκρίνισε ότι αυτή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανταλλαγής πληροφοριών για τους ξένους μαχητές ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.

Τα 190 κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, ακόμα και αν δε συμμετέχουν στη διαδικασία ανταλλαγής.

Περίπου 820 ονόματα περιλαμβάνονται στους καταλόγους που έχουν ανταλλάξει οι χώρες μεταξύ τους με αυτόν τον τρόπο. Οι κατάλογοι αυτοί όμως είναι ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο.

Πρόσωπα ωστόσο που θεωρούνται ύποπτα για εξτρεμιστικές ενέργειες περιλαμβάνονται επίσης στα «κόκκινα δελτία» της Ιντερπόλ, γεγονός που επιτρέπει στις αρχές να τα συλλάβουν όταν περνούν τα σύνορα.

Επιπλέον οι μαχητές από ξένες χώρες που μεταβαίνουν στο Ιράκ και τη Συρία διαθέτουν έγκυρα διαβατήρια τα οποία μπορούν εύκολα να ακυρωθούν, υπογράμμισε ο Νομπλ, τον οποίο διαδέχεται έπειτα από 3 θητείες ο Γερμανός Γιούργκεν Στοκ (αντιπρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης εγκλήματος, ή BKA).

Με την έλευση του Διαδικτύου, η εργασία της Ιντερπόλ έχει ριζικά αλλάξει, υπογράμμισε ο Νομπλ, παρουσιάζοντας έναν απολογισμό της θητείας του. Έως το 2000 οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών αρχών διεξάγονταν με δυσκολία μέσω των 160 γραφείων που διαθέτει η Ιντερπόλ παγκοσμίως. Όμως το 2013 ανταλλάχθηκαν περίπου 17,5 εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω ασφαλών πρωτοκόλλων, έναντι μόλις 2,7 εκατομμυρίων το 2000.

Ενισχυμένη με εργαλεία πληροφορικής που είναι ολοένα και πιο αποτελεσματικά, η διεθνής αστυνομική συνεργασία συνέβαλε καθοριστικά στο να συλληφθούν 9.000 εγκληματίες το 2013 (έναντι 1.500 το 2001).

Σχετικές ειδήσεις