ΚΟΣΜΟΣ

Μαδρίτη: «Πράξη προπαγάνδας» το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Μαδρίτη: «Πράξη προπαγάνδας» το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Ραφαέλ Καταλά δήλωσε ότι το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Καταλονία, αποτέλεσε «μια πράξη προπαγάνδας», «στείρα και ανώφελη».

Ο Καταλά, το πρώτο στέλεχος της κυβέρνησης που εκφράστηκε για τη διαδικασία αυτή, έκανε λόγο περί «πολιτικής προπαγάνδας» υπέρ του Αρτούρ Μας, χωρίς καμιά «δημοκρατική εγκυρότητα».

«Η Ισπανία είναι μια δημοκρατική χώρα η οποία απολαύει ελευθερία της έκφρασης και στην οποία οι ψηφοφορίες διέπονται από αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι εγγυώνται την αμεροληψία και την ουδετερότητά τους. Καμιά από τις προϋποθέσεις δεν εκπληρώθηκε» κατήγγειλε, εκτιμώντας ότι οι οργανωτές της διαδικασίας είναι «μεροληπτικοί» και «προκατειλημμένοι».

Ακόμη, προειδοποίησε ότι οι εισαγγελικές αρχές θα αποφασίσουν «εντός των προσεχών ημερών» εάν θα προχωρήσουν σε «νομικές ενέργειες» ώστε να κριθεί εάν υπάρχουν ενδεχόμενες «ποινικές ευθύνες» που πρέπει να αποδοθούν.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, είχε δηλώσει ότι θα οργανώσει το δημοψήφισμα παρά τις αντιδράσεις της Μαδρίτης, ανεξαρτήτως των συνεπειών που θα μπορούσε να έχει.

Σχετικές ειδήσεις