ΚΟΣΜΟΣ

Σιέρα Λεόνε: Υπό κράτηση ο... θρασύς δημοσιογράφος

Σιέρα Λεόνε: Υπό κράτηση ο... θρασύς δημοσιογράφος

Οκτώ ημέρες μετά τη σύλληψή του, ο δημοσιογράφος από τη Σιέρα Λεόνε, ο οποίος είχε επικρίνει τους χειρισμούς των Αρχών στην αντιμετώπιση του Έμπολα, παραμένει υπό κράτηση.

Δεκατέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα και να απελευθερωθεί ο Ντέιβιντ Ταμ Μπάριοχ, ο παρουσιαστής της εβδομαδιαίας εκπομπής "Μονόλογος" στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Citizen FM. Ο δημοσιογράφος συνελήφθη την 3η Νοεμβρίου κατ' εντολή του προέδρου Έρνεστ Μπάι Κορόμα κυρίως επειδή αναφέρθηκε σε ταραχές παρόμοιες με εκείνες που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου της γειτονικής Μπουρκίνα Φάσο.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα Φρανκ Κάργκμπο, ο Μπάριοχ κατηγορείται για "εμπρηστικές δηλώσεις" κατά τη διάρκεια της εκπομπής της 1ης Νοεμβρίου, στην οποία άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα μέσα που έχει στη διάθεσή της "για να παραμείνει στην εξουσία και όχι για να καταπολεμήσει τον Έμπολα".

"Ο υπαινιγμός του ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Μπουρκίνα Φάσο θα μπορούσαν να αναπαραχθούν στη Σιέρα Λεόνε, μια χώρα που βρίσκεται ακόμη υπό το σοκ μιας καταστροφικής σύρραξης και σήμερα αντιμετωπίζει και μια επιδημία άνευ προηγουμένου, δεν είναι μόνο δυσάρεστος αλλά συνιστά και απόπειρα πρόκλησης ταραχών" υποστήριξε ο Κάργκμπο.

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ, υποχρεώθηκε σε παραίτηση την 31η Οκτωβρίου, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας και την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό.

Η Σιέρα Λεόνε, στην οποία επί έντεκα χρόνια, από το 1991 μέχρι το 2002, είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος είναι η μία από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα.

Στη Φριτάουν, την πρωτεύουσα, τη σύλληψη του δημοσιογράφου καταδίκασαν πολλά μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις πολιτών, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη λήψη μέτρων που απειλούν την ελευθερία της έκφρασης.

Σχετικές ειδήσεις