ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέα εμπρηστική επίθεση σε παλιά συναγωγή

Ισραήλ: Νέα εμπρηστική επίθεση σε παλιά συναγωγή

Εμπρησμός σε τζαμί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού που πέταξαν άγνωστοι σε παλιά συναγωγή στην αραβική πόλη Σφάραμ του βορείου Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οι δύο χωριστές εμπρηστικές επιθέσεις, οι οποίες επιτείνουν τις ήδη μεγάλες εντάσεις που επικρατούν στην περιοχή, προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για τον εμπρησμό στη συναγωγή στην πόλη Σφάραμ, η οποία κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους και χριστιανούς.

Η ένταση πάντως είναι μεγάλη και στις αραβικές πόλεις του Ισραήλ, μετά το θάνατο νεαρού άνδρα από πυρά της ισραηλινής αστυνομίας το περασμένο Σάββατο (8/11). Σημειώνεται ότι οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι απόγονοι των 160.000 Παλαιστινίων που έμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948.

«Νωρίς το πρωί νεαροί εισήλθαν στο χωριό Αλ Μουγάιρ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έβαλαν φωτιά στο τζαμί, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο πρώτος του όροφος, πριν οι κάτοικοι τρέξουν και σβήσουν τη φωτιά», δήλωσε ο δήμαρχος Φαράτζ Νάσαν, κατηγορώντας Ισραηλινούς εποίκους από τους γειτονικούς εβραϊκούς οικισμούς για την επίθεση.

Στο ίδιο χωριό έχουν επανειλημμένα σημειωθεί βανδαλισμοί σε οχήματα, κτίρια, ενώ άλλο τζαμί τυλίχθηκε στις φλόγες πριν από δύο χρόνια έπειτα από εμπρησμό.

Και μπορεί η ισραηλινή αστυνομία να έστειλε εμπειρογνώμονες και ειδική μονάδα που χειρίζεται υποθέσεις εγκληματικών και εθνικιστικών ενεργειών στο χωριό, προκειμένου να κάνουν έναν απολογισμό των κρουσμάτων βανδαλισμού που έχουν διαπραχθεί από εξτρεμιστές Εβραίους, ωστόσο οργισμένοι χωρικοί εμπόδισαν την είσοδό τους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι Εβραίοι εξτρεμιστές προβαίνουν σε επιθέσεις υπό το σύνθημα «το τίμημα», σε αντίποινα τόσο για την παλαιστινιακή βία, όσο και για οποιαδήποτε απόπειρα της ισραηλινής κυβέρνησης να σταματήσει την ανάπτυξη του εβραϊκού οικισμού.

Σχετικές ειδήσεις