ΚΟΣΜΟΣ

Αποστολή «εξοπλίστε τους Ουκρανούς» για τον Μπάιντεν

Αποστολή «εξοπλίστε τους Ουκρανούς» για τον Μπάιντεν

Στο Κίεβο βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης, 20/11/14 ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προκειμένου να διαπραγματευτεί την ενίσχυση της Ουκρανίας, παρέχοντας ωστόσο μη θανατηφόρο εξοπλισμό.

Την Παρασκευή 21/11, στην Ουκρανία συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του φιλοδυτικού κινήματος Μαϊντάν και ίσως για αυτό και να επιλέχθηκε συμβολικά η παρουσία του Μπάιντεν στη χώρα και η συνάντησή του με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Κεντρικό θέμα των συνομιλιών αναμένεται να είναι οι ρωσικές «παραβιάσεις» της συμφωνίας του Μινσκ την 5η Σεπτεμβρίου».

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας τόνισε μάλιστα πως θέλει να ενημερωθεί για το αν τελικά οι ΗΠΑ θα παρέχουν εξοπλισμό στη χώρα του. Οι ΗΠΑ από το ξεκίνημα του εμφυλίου έχουν ανακοινώσει πως θα δώσουν ως βοήθεια το ποσό ων 92,5 εκατ. ευρώ στους Ουκρανούς, κυρίως για την εκπαίδευση των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Μπάιντεν ο οποίος πρόσφατα παραχώρησε συνέντευξη σε εφημερίδα της Ουκρανίας, είχε τονίσει πως «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή την κρίση, παρότι καθ' όλες τις ενδείξεις αυτό ακριβώς προσπαθεί να επιβάλει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτής της επίθεσης και της χορηγούμε μια βοήθεια σε εξοπλισμό ασφαλείας για αυτό».

Ωστόσο ο γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ είπε ότι η ενδεχόμενη αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας θα ήταν μια εξέλιξη που θα οδηγούσε στην «επιδείνωση της κρίσης».

Σχετικές ειδήσεις