ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Πρόωρες εκλογές για πρώτη φορά μετά το 1958

Σουηδία: Πρόωρες εκλογές για πρώτη φορά μετά το 1958

Το εμπόδιο του προϋπολογισμού στάθηκε τελικά αδύνατον να το... υπερβεί ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, που προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 22 Μαρτίου 2015, μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κατέφυγε στην κίνηση προκήρυξης πρόωρων εκλογών -για πρώτη φορά μετά το 1958- ύστερα από την αποτυχία της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγούνταν να περάσει το πρώτο της σχέδιο προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο.

«Είναι μια εντολή να αφήσουμε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν μπροστά σε αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό», δήλωσε ο Λεβέν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χθες ώρες μετά το Βατερλό του στη Βουλή. Συγκεκριμένα, το σουηδικό κοινοβούλιο καταψήφισε το σχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης με 182 ψήφους κατά και 153 υπέρ.

«Κατηγορώ»
Ο Λεβέν κατηγόρησε επίσης τα τέσσερα κεντροδεξιά κόμματα που απαρτίζουν την αντιπολιτευόμενη συμμαχία ότι επέτρεψαν στους Σουηδούς Δημοκράτες, που εξασφάλισαν 13% των ψήφων στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, «να υπαγορεύουν τους όρους τους στη σουηδική πολιτική».

Η πολιτική κρίση προκλήθηκε την Τρίτη, όταν το ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες μπλόκαρε το σχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης ανακοινώνοντας ότι θα υποστηρίξει αυτό του κεντροδεξιού συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι κατά πάσα πιθανότητα και η νέα εκλογική αναμέτρηση δεν θα αποφέρει αποτέλεσμα ισχυρής πλειοψηφίας, είτε της κεντροαριστεράς είτε της κεντροδεξιάς, και βλέπουν ως μόνη λύση για να απομονωθούν πλήρως οι Σουηδοί Δημοκράτες τον σχηματισμό ενός ευρύτερου συνασπισμού.

Σχετικές ειδήσεις