ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός όμηρος της αλ Κάιντα σε επιχείρηση απελευθέρωσής του

Νεκρός όμηρος της αλ Κάιντα σε επιχείρηση απελευθέρωσής του

Νεκρός, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωσή του, έπεσε ο Λουκ Σόμερς, ο οποίος κρατείτο όμηρος από την αλ Κάιντα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης και των ΗΠΑ διεξήγαγαν το Σάββατο (6/12) μια νέα κοινή, στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση του Αμερικανού ομήρου στη νοτιοανατολική Υεμένη.

Σύμφωνα ωστόσο με ανώτερο αξιωματούχο της χώρας, ο Λουκ Σόμερς, ένας 33χρονος φωτοειδησεογράφος που απήχθη πριν από ένα περίπου χρόνο, στη Σανάα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας σε αμερικανικά Μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (4/12) η αλ Κάιντα, είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Σόμερς σε τρεις ημέρες, αν οι ΗΠΑ δεν εκπλήρωναν τα αιτήματά τους. Και μπορεί στο βίντεο να μην γινόταν αναφορά σε αυτά, όμως η οργάνωση επεσήμανε ότι «η Ουάσινγκτον τα γνωρίζει».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης έκανε λόγο για «μια ευρεία επιχείρηση που διεξήχθη στην επαρχία Σάμπουα, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δέκα μέλη της αλ Κάιντα και άλλο ένα τραυματίστηκε».

Μια άλλη πάντως πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας έκανε λόγο για μια επιχείρηση στην επαρχία Νούσαμπ, ένα από τα βασικά προπύργια των ανταρτών στην Υεμένη. «Πολλές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της αλ Κάιντα στη Νούσαμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στη διάρκεια των επιδρομών, έπεσαν με αλεξίπτωτα στην περιοχή στρατιώτες, η εθνικότητα των οποίων δεν έχει καθοριστεί (…) και ακολούθησαν ένοπλες συγκρούσεις», υποστήριξε φύλαρχος της περιοχής.

Κάτοικοι επεσήμαναν μάλιστα ότι βίαιες συγκρούσεις, αλλά και ισχυρές εκρήξεις, συνεχίζονταν μέχρι και σήμερα το πρωί.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση του Πεντάγωνου ότι στα τέλη Νοεμβρίου ο αμερικανικός στρατός αποπειράθηκε να απελευθερώσει τον Σόμερς χωρίς επιτυχία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού εντόπισαν στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής και απελευθέρωσαν οκτώ ομήρους, όμως ο Σόμερς δεν βρισκόταν ανάμεσά τους. Το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης είχε επισημάνει από την πλευρά του ότι η αλ Κάιντα μετέφερε τον Αμερικανό όμηρο σε άλλη τοποθεσία, λίγο πριν την επιχείρηση.

Σχετικές ειδήσεις