ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Αραβία: Τζιχαντιστές οι δράστες της επίθεσης στον Δανό

Σ. Αραβία: Τζιχαντιστές οι δράστες της επίθεσης στον Δανό

Τρεις υπόπτους για τον πυροβολισμό ενός Δανού στις 22 Νοεμβρίου στο Ριάντ, οι οποίοι μάλιστα φέρονται να είναι υποστηρικτές του Ισλαμικού κράτους, συνέλαβαν οι σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Οι δράστες της ειδεχθούς επίθεσης, τρεις Σαουδάραβες, συνελήφθησαν», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο SPA, προσθέτοντας: «Διέπραξαν το έγκλημά τους σε υποστήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ντάες (το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ)».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, οι τρεις ύποπτοι «είχαν εκπαιδευτεί για να διαπράξουν το έγκλημά τους δύο εβδομάδες προτού επιτεθούν εναντίον του Δανού έξω από το γραφείο του στο Ριάντ», ενώ οι συλληφθέντες είναι «ο οδηγός του αυτοκινήτου, ο δράστης της επίθεσης, αλλά και αυτός που τη βιντεοσκόπησε».

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Νοεμβρίου ένας Δανός τραυματίστηκε στον ώμο από πυρά αγνώστων, την ώρα που έφευγε με αυτοκίνητο από την εργασία του, στην εταιρεία τροφίμων Arla Foods.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας κατέσχεσε επίσης ένα όπλο, αλλά και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Στις Αρχές Δεκεμβρίου άλλωστε, ένας ιστότοπος που πρόσκειται στο ΙΚ είχε ανεβάσει βίντεο με το οποίο αποδιδόταν η επίθεση σε υποστηρικτές της τζιχαντιστικής ομάδας.

Μία εβδομάδα αργότερα, ένας Καναδός τραυματίστηκε με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο στην ανατολική Σαουδική Αραβία, ενώ τον Οκτώβριο ένας Αμερικανός είχε σκοτωθεί από σφαίρες και ένας ακόμη συμπατριώτης του τραυματίστηκε στο Ριάντ, σε μια επίθεση που – σύμφωνα με τις Αρχές - αποδόθηκε «σε μια εργασιακή διαφορά».