ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Εξαφανίστηκε η έκθεση για διαφθορά στην Eulex

Κόσοβο: Εξαφανίστηκε η έκθεση για διαφθορά στην Eulex

Εξαφανίστηκε έκθεση για διαφθορά στην Eulex, που είχε συντάξει η πρώην εισαγγελέας Μαρία Μπαμιέ, το 2012. Δεν υπάρχουν αντίγραφα λέει η διαμεσολαβήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς η βασική εσωτερική έκθεση της πρώην εισαγγελέως της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο, (Eulex), στην οποία περιλαμβάνονται σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά.

Η διαμεσολαβήτρια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έμιλι Ο' Ρέιλι, η οποία ερεύνησε τον τρόπο, με τον οποίο η Eulex χειρίστηκε τις καταγγελίες περί διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων της, εξαιτίας των οποίων ξέσπασε σκάνδαλο τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι ούτε η Eulex ούτε η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ διαθέτουν αντίγραφο της έκθεσης που κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας Μαρία Μπαμιέ το 2012.

Η κυρία Ο' Ρέιλι ξεκίνησε την ανεξάρτητη έρευνα στην Eulex, όταν η εισαγγελέας διατύπωσε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του δικαστικού τμήματος της ευρωπαϊκής αποστολής και στη συνέχεια τέθηκε σε διαθεσιμότητα, κατηγορούμενη για αποκάλυψη απόρρητων στοιχείων στα ΜΜΕ.

Η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια είπε ότι στην Eulex διενεργήθηκαν δύο εσωτερικές έρευνες για διαφθορά, αλλά δεν έγιναν βάσει προδιαγραφών και κατέληξαν στο συρτάρι του επικεφαλής της αποστολής.
Η Μαρία Μπαμιέ υποστήριξε ότι άρχισε να έχει υποψίες για διαφθορά εντός της Eulex, όταν διάβασε τα πρακτικά τηλεφωνικών συνομιλιών που παρακολουθούνταν και αφορούσαν υποθέσεις που ερευνούσε. Ωστόσο, τόνισε ότι η Eulex δεν ερεύνησε τις υποψίες που διατύπωσε σε εσωτερική έρευνά της το 2012.
«Είναι άγνωστο τι συνέβη με την έκθεση αυτή», είπε η κυρία Ο' Ρέιλι, εκφράζοντας ανησυχία επειδή χάθηκε ένα από έγγραφα-κλειδιά.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι όρισε τον περασμένο μήνα ανεξάρτητο ειδικό σε νομικά θέματα να ερευνήσει τις καταγγελίες για διαφθορά.

Ο Γάλλος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Ζαν Πολ Ζακ θα παρουσιάσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2015.
Η Eulex (αποστολή της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο) ασχολείται με υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, διαφθοράς και εγκλημάτων πολέμου που θεωρούνται πολύ σοβαρά ή λεπτά ζητήματα για να τα αναλάβει η δικαιοσύνη του Κοσόβου.


(Πηγές: AVIM, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις