ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Μακελειό σε σχολείο από επίθεση Ταλιμπάν

Πακιστάν: Μακελειό σε σχολείο από επίθεση Ταλιμπάν

Κομάντος Ταλιμπάν πραγματοποίησαν πολύνεκρη επίθεση σήμερα (16/12/2014) το πρωί σε σχολείο όπου φοιτούν παιδιά στρατιωτικών, στην Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν -Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 141, στην πλειονότητά τους μαθητές -Νεκροί και οι έξι ένοπλοι δράστες

Όπως αναφέρει το BBC, τα περισσότερα παιδιά έπεσαν νεκρά αφού πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, διευκρίνισε ο υπουργός Ενημέρωσης της τοπικής κυβέρνησης Μουστάκ Γάνι, ο οποίος έκανε λόγο για 25 βαριά τραυματίες, ενώ η επιχείρηση κοντεύει στην ολοκλήρωσή της, επτά περίπου ώρες έπειτα από την έναρξή της.

Το BBC αναφέρει ότι και οι έξι δράστες έπεσαν νεκροί, ενώ οι δυνάμεις του στρατού προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο του σχολείου, έπειτα από την αιματηρή επίθεση.

Σε δύο τοπικά νοσοκομεία έχουν μέχρι στιγμής καταμετρηθεί οι σοροί τουλάχιστον 132 παιδιών, ενώ πολλοί ακόμη μαθητές αγνοούνται.

«Πυροβολούσαν αδιακρίτως», είπε μάρτυρας στο BBC, ενώ σ'όλο το σχολείο ακούγονταν πυροβολισμοί, εκρήξεις και κραυγές.

Σύμφωνα με μαρτυρία δασκάλου που κατάφερε να ξεφύγει, οι Ταλιμπάν - οι οποίοι φορούσαν λευκά και ήταν νεαρής ηλικίας-, έμπαιναν μέσα στις αίθουσες, πυροβολούσαν και χτυπούσαν μέχρι θανάτου τα μικρά παιδιά. Σε μια αίθουσα μάλιστα όπου βρίσκονται περίπου 60 άτομα, βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε.

Μαθητές και δάσκαλοι έτρεχαν να καλυφθούν πίσω από θρανία και έδρανα, ενώ μια 13χρονη μαθήτρια παρίστανε τη νεκρή για να γλυτώσει. Ήταν η μόνη που έφυγε ζωντανή από την τάξη, μεταδίδει το BBC.

pakistan army school attack 624map

«Εθνική τραγωδία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ τη σφαγή από τους Ταλιμπάν στο σχολείο που διευθύνεται από τον στρατό και που φοιτούν παιδιά στρατιωτικών στην Πεσαβάρ.

«Δεν μπορώ να μείνω στο Ισλαμαμπάντ. Αυτή είναι μια εθνική τραγωδία που εξαπέλυσαν βάρβαροι. Αυτά ήταν τα παιδιά μου. Είναι απώλεια για μένα, για τη χώρα. Αναχωρώ τώρα για την Πεσαβάρ και θα εποπτεύσω ο ίδιος την επιχείρηση», που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με δήλωσή του.

Ένας δάσκαλος είπε ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο το σχολείο, την ώρα που διεξάγονταν εξετάσεις. «Μισή ώρα μετά την επίθεση, ο στρατός ήρθε και σφράγισε το σχολείο», δήλωσε ο δάσκαλος σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι έξω από το πολιορκημένο σχολείο. «Βρισκόμασταν στην αίθουσα των εξετάσεων, όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Τώρα οι άνδρες του στρατού εκκαθαρίζουν τις τάξεις μία προς μία».

pakistan school attack

Ειδικοί εκτιμούν ότι η επίθεση είχε στόχο να πλήξει το ηθικό του στρατού.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αμέσως μια οργάνωση πακιστανών Ταλιμπάν.

«Στείλαμε έξι άνδρες για την επίθεση αυτή, ανάμεσά τους ελεύθεροι σκοπευτές και καμικάζι ζωσμένοι με εκρηκτικά. Έχουν την εντολή να πυροβολήσουν εναντίον όλων των ενηλίκων σπουδαστών αλλά να μην πλήξουν τα παιδιά» δήλωσε ο Μουχάμαντ Ούμαρ Χορασάνι, εκπρόσωπος της ΤΤΡ, της μεγαλύτερης οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν της χώρας.

«Είναι μια επίθεση σε αντίποινα για την επιχείρηση του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν», δήλωσε αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Το βορειοδυτικό Πακιστάν συγκλονίζεται εδώ και χρόνια από ισλαμιστική εξέγερση.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τσοποτός.

Σχετικές ειδήσεις