ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Κούβα ανακοινώνει ο Ομπάμα

Αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Κούβα ανακοινώνει ο Ομπάμα

Για διάθεση από πλευράς ΗΠΑ να αναθεωρήσουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική τους απέναντι στην Κούβα έπειτα από την απελευθέρωσητου Αμερικανού, Άλαν Γκρος, έκανε λόγο το δίκτυο CNN.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων "για ανθρωπιστικούς λόγους", όπως την χαρακτήρισε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, η Αβάνα απελευθέρωσε επίσης μια πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενώ η Ουάσινγκτον αποφυλάκισε τρεις Κουβανούς πράκτορες, τους Χεράρδο Ερνάντες, 49 ετών, Αντόνιο Γκερέρο, 56 ετών και Ραμόν Λαμπανίνιο, 51 ετών, που κρατούνταν από το 1998.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κούβας, Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, θα κάνουν ανακοινώσεις για τη σχέση των δύο χωρών ταυτόχρονα, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ο πρόεδρος Ομπάμα πρόκειται να ανακοινώσει μια "αλλαγή" στην αμερικανική πολιτική έναντι της Κούβας.

Επισήμως, οι ΗΠΑ και η Κούβα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1961. Από τον περασμένο Οκτώβριο πάντως λόγω της κρίσης του Έμπολα και τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της επιδημίας, οι δύο χώρες πολλαπλασίασαν τις "φιλικές ανταλλαγές" τους.

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί, στη μεγάλη τους πλειονότητα, τάσσονται υπέρ της αλλαγής πολιτικής απέναντι στην Κούβα, ακόμη και στη Φλόριντα όπου κατοικεί μια σημαντική αριθμητικά κοινότητα Κουβανών αντικαθεστωτικών.

Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να χαλαρώσει το εμπάργκο αλλά και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε βάρος της Κούβας, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος του αμερικανικού Κογκρέσου.

Επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει επίσης να ανοίξει πρεσβεία στην Κούβα, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Αβάνα.

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν ήταν από τους πρώτους που χαιρέτισαν την απόφαση του Ομπάμα να "εξομαλύνει τις εμπορικές και ταξιδιωτικές σχέσεις" των ΗΠΑ με την Κούβα.

Ο Άλαν Γκρος, που αποφυλακίστηκε νωρίτερα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων για ανθρωπιστικούς λόγους, αναμένεται να φτάσει στις ΗΠΑ το μεσημέρι, την ίδια ώρα που πρόκειται να προβεί σε ανακοινώσεις για το θέμα αυτό ο πρόεδρος Ομπάμα.

Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων και ο ρόλος του Βατικανού

Επί έναν χρόνο διαπραγματεύονταν οι ΗΠΑ με την Κούβα για την απελευθέρωση του Αλαν Γκρος από την Αβάνα, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρίτσαρντ Ντάρμπιν, ο οποίος συμπλήρωσε ότι σημαντικό ρόλο για το αίσιο τέλος διαδραμάτισε το Βατικανό.

Σύμφωνα με τον Ντάρμπιν, που εκλέγεται στο Ιλινόι και είναι στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Γκρος αναμένεται ότι θα προσγειωθεί στη στρατιωτική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον, το μεσημέρι, τοπική ώρα. Το αεροσκάφος του, στο οποίο επιβαίνουν και τρία μέλη του Κογκρέσου, έχει ήδη μπει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ομπάμα θα κάνει ανακοινώσεις στον Λευκό Οίκο για την εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα.

Σύμφωνα με έναν άλλο Αμερικανό αξιωματούχο, προσπάθειες για την αποφυλάκιση του Γκρος κατέβαλε τους τελευταίους μήνες και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. "Ενέπλεξε το Βατικανό στην υπόθεση του Γκρος και είχε τέσσερις τηλεφωνικές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας για να του δηλώσει ότι εάν συνέβαινε το παραμικρό στον Άλαν Γκρος δεν θα υπήρχαν ποτέ μα ποτέ καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ", υποστήριξε ο αξιωματούχος αυτός, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ντάρμπιν αποκάλυψε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος επικοινώνησε το βράδυ της Τρίτης με ορισμένα μέλη του Κογκρέσου και τα ενημέρωσε για τη συμφωνία ανταλλαγής του Γκρος με τρεις Κουβανούς πράκτορες.

Αντιρρήσεις από τους Ρεπουμπλικανούς

Σφοδρότατες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις ότι η άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας δεν πρόκειται να περάσει από το Κογκρέσο προκαλεί ήδη η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ανταλλάξει τρεις Κουβανούς κατασκόπους με τον Άλαν Γκρος και με έναν πράκτορα της CIA που ήταν κρατούμενος επί 20 χρόνια σε κουβανικές φυλακές.

Ο Ρόμπερτ Μενέντες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κατήγγειλε τις ενέργειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό "δικαιώνεται η βάρβαρη στάση της κουβανικής κυβέρνησης". Στην ανακοίνωσή του μάλιστα ο Μενέντες σημειώνει ότι η ανταλλαγή του Γκρος με "καταδικασμένους εγκληματίες θέτει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο".

Την ίδια ακριβώς διατύπωση χρησιμοποίησε και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο υποστηρίζοντας ότι αυτό το "επικίνδυνο προηγούμενο" που δημιουργείται με την ανταλλαγή των κρατουμένων επί της ουσίας "επικηρύσσει τους Αμερικανούς στο εξωτερικό".

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News, ο Κουβανοαμερικανός πολιτικός, πιθανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2016, είπε πως δεν πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας.

Σχετικές ειδήσεις