ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Φόβοι για ενίσχυση της οργής λόγω ατιμωρησίας

ΗΠΑ: Φόβοι για ενίσχυση της οργής λόγω ατιμωρησίας

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επανεξετάσει, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, την υπόθεση της δολοφονίας ενός άοπλου Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό στο Μιλγουόκι τον περασμένο Απρίλιο έπειτα από την απόφαση τοπικού εισαγγελέα να μην απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του αστυνομικού.

Ο δικαστής έκρινε ότι ο αστυνομικός Κρίστοφερ Μάνεϊ πυροβόλησε ευρισκόμενος σε άμυνα τον Ντόντρε Χάμιλτον στις 30 Απριλίου μέσα σε πάρκο.

Η περίπτωση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την λαϊκή οργή έπειτα από μία σειρά αθωωτικών αποφάσεων από σώματα ενόρκων για υποθέσεις που αφορούσαν τις δολοφονίες άοπλων μαύρων από λευκούς αστυνομικούς, όπως στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και στη Νέα Υόρκη που οδήγησαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την χώρα.

Αναφορικά με την περίπτωση του Μιλγουόκι, η οικογένεια του θύματος αντέδρασε οργισμένα στο άκουσμα της απόφασης του περιφερειακού εισαγγελέα Τζον Τσίσολμ να μην απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού και έκανε έκκληση για ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Ο Χάμιλτον σκοτώθηκε όταν οι υπάλληλοι ενός καφέ κάλεσαν την αστυνομία για να διαμαρτυρηθούν επειδή κοιμόταν στο πάρκο.

Σύμφωνα με τον Μάνεϊ, ο Χάμιλτον αντιστάθηκε κατά τη διάρκεια της σύλληψης και συγκεκριμένα όταν προσπάθησε να τον υποβάλει σε σωματικό έλεγχο και τον χτύπησε στον λαιμό αφού προηγουμένως οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει χτυπήματα στο πρόσωπο. Στη συνέχεια, ο αστυνομικός τον πυροβόλησε 14 φορές.

Η οικογένεια του θύματος είπε ότι ο Χάμιλτον έπασχε από σχιζοφρένεια και πρόσφατα είχε σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του.

Ο θάνατός του προκάλεσε διαμαρτυρίες στο Μιλγουόκι και ο Μάνεϊ αποπέμφθηκε εξαιτίας του συμβάντος--απόφαση επί της οποίας άσκησε έφεση.

Εξηγώντας την απόφασή του σε γραπτή του ανακοίνωση, ο δικαστής αναφέρει: "Η χρήση βίας από την πλευρά του Μάνεϊ στην περίπτωση αυτή ήταν δικαιολογημένη αυτοάμυνα και αυτό δεν μπορεί να παρακαμφθεί ώστε να υπάρξει βάση για την απαγγελία κατηγορίας εναντίον του".

Η επανεξέταση της υπόθεσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα επιδιώξει να διακριβώσει αν παραβιάστηκε ο νόμος περί πολιτικών δικαιωμάτων.

Ένα από τα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά άοπλων μαύρων σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο έκανε έκκληση για ψυχραιμία έπειτα από την δολοφονία δύο αστυνομικών στο Μπρούκλιν το Σάββατο, από ψυχικά διαταραγμένο Αφροαμερικανό, ο οποίος θέλησε με τον τρόπο αυτό να εκδικηθεί τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας στο Μιζούρι και το Στέιτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.

Ο δήμαρχος κάλεσε χθες Δευτέρα τους διαδηλωτές να απόσχουν από τις διαμαρτυρίες μέχρι να τελεστούν οι κηδείες των δύο αστυνομικών. Ωστόσο, η έκκλησή του απορρίφθηκε από πολλές οργανώσεις ακτιβιστών που δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες οι οποίες πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά στην πόλη.

Σε κάποιες μάλιστα αμερικανικές πόλεις οι διαδηλώσεις έχουν προσλάβει βίαιη μορφή.

Σχετικές ειδήσεις