ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος αφέθηκε ο 16χρονος που «εξύβρισε» τον Ερντογάν

Ελεύθερος αφέθηκε ο 16χρονος που «εξύβρισε» τον Ερντογάν

Μετά από σχετικό αίτημα των συνηγόρων του, αφέθηκε ελεύθερος ο ανήλικος που είχε συλληφθεί, επειδή «κατήγγειλε τον Ερντογάν για όσα καθημερινά τον κατηγορούν πολίτες σε ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ελεύθερος αφέθηκε ο 16χρονος μαθητής που είχε συλληφθεί και προφυλακίστηκε στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας με την κατηγορία της προσβολής σε βάρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, παραπέμπεται σε δίκη και σε περίπτωση που κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή τετραετούς φυλάκισης.

Η σύλληψή του Μεχμέτ Εμίν Αλτουνσές προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε την «φασιστική παρεκτροπή» της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, ζητώντας ταυτοχρόνως να αρθούν οι περιορισμοί στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN – Turk, ο 16χρονος παραδόθηκε από τις αρχές στους γονείς του, που τον περίμεναν έξω από το δικαστικό μέγαρο του Ικονίου.
Την Τετάρτη οι συνήγοροί του προσέφυγαν στο δικαστήριο, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη του. Ο νεαρός, που είναι μέλος ενός αριστερού κινήματος, κατηγορείται από τη δικαιοσύνη ότι κατήγγειλε δημοσίως τον Ερντογάν λέγοντας ότι είναι «ο αρχηγός της ληστείας, της δωροληψίας και της διαφθοράς».Συνελήφθη στο σχολείο του και παραπέμφθηκε αμέσως.

Ο ίδιος δηλώνει αθώος και ο δικηγόρος του υπενθύμισε ότι οι κατηγορίες αυτές επαναλαμβάνονται ελεύθερα στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν εμπόδισε την προφυλάκισή του.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

(Πηγές: AFP, BBC)

Σχετικές ειδήσεις