ΚΟΣΜΟΣ

Ανέγερση εκκλησίας στην Τουρκία για πρώτη φορά μετά το 1923

Ανέγερση εκκλησίας στην Τουρκία για πρώτη φορά μετά το 1923

Για πρώτη φορά από το 1923, όταν και ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, εγκρίθηκε στη γειτονική χώρα η κατασκευή εκκλησίας.

Μεγάλο ρόλο σε αυτή την ιστορική απόφαση έπαιξε η μικρή Συριακή κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, για την οποία και ανεγείρεται το έργο.

Κυβερνητική πηγή σχολίασε για το θέμα πως «Θα γίνει για πρώτη φορά από την ίδρυση της Δημοκρατίας. Εκκλησίες είχαν ανακαινισθεί ή είχαν ανοίξει και πάλι για το κοινό, αλλά ως τώρα δεν είχε κατασκευασθεί καμιά καινούρια εκκλησία».

Στην Τουρκία οι πολίτες είναι μουσουλμάνοι και συχνά οι Χριστιανοί δέχονται επιθέσεις. Μάλιστα, οι επικριτές των Τούρκων τους έχουν κατηγορήσει ουκ ολίγες φορές για τη βίαιη συμπεριφορά τους απέναντι σε άτομα με διαφορετικές πεποιθήσεις.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία ελπίζει να επιτύχει την ένταξή της στην ΕΕ, διηύρυνε με την προοπτική αυτή τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων, ανακαινίζοντας εκκλησία, μονές και συναγωγές και αποδίδοντάς τους κάποιες από τις ιδιοκτησίες τους.

Η εκκλησία πρόκειται να οικοδομηθεί στη συνοικία Γεσίλκιοϊ, στην όχθη της θάλασσας του Μαρμαρά, σε ένα οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το δήμο, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός.

Η κατασκευή της, η οποία θα αρχίσει μέσα στους προσεχείς μήνες, θα χρηματοδοτηθεί από ένα ίδρυμα το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των συριακής καταγωγής πολιτών (ορθόδοξων και καθολικών) που ζουν οι περισσότεροι στη νοτιοανατολική Τουρκία και ο αριθμός τους υπολογίζεται σε σχεδόν 20.000 ανθρώπους.

Η συνοικία Γεσίλκιοϊ, η οποία βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης και είναι κυρίως γνωστή στους Ευρωπαίους με την παλιά ονομασία της του Αγίου Στεφάνου, φιλοξενεί ήδη τρεις εκκλησίες: αρμενική, ελληνορθόδοξη και καθολική.

Σχετικές ειδήσεις