ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κατά της παραπομπής τεσσάρων υπουργών ψήφισε η Βουλή

Τουρκία: Κατά της παραπομπής τεσσάρων υπουργών ψήφισε η Βουλή

Μια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ψήφισε σήμερα κατά της παραπομπής στο Ανώτατο Δικαστήριο τεσσάρων πρώην υπουργών με την κατηγορία της διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση που είχε συνταράξει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία αποτελείτο από 14 μέλη εκ των οποίων τα 9 του κυβερνώντος κόμματος, θα συζητηθεί την 30ή Ιανουαρίου στην ολομέλεια, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο για το εάν οι υπουργοί θα παραπεμφθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Για προσπάθεια συγκάλυψης κατηγόρησε την κυβέρνηση το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ), η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Ερντογάν, ο οποίος την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς τον Δεκέμβριο του 2013 ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας και πλέον μετά τη συνταγματική αναθεώρηση και τις προεδρικές εκλογές που ακολούθησαν εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε χαρακτηρίσει το σκάνδαλο διαφθοράς ως μια συνωμοσία ανατροπής του από τους πολιτικούς εχθρούς του.

Η υπόθεση οδήγησε στην παραίτηση των υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών και Αστικοποίησης, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς έχασε τη θέση του στον επακόλουθο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Και οι τέσσερις υπουργοί για τους οποίους η επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης ψήφισε κατά της παραπομπής τους έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Σχετικές ειδήσεις