ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Απόδοση ευθυνών για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων ζητούν Ενώσεις τους

Κόσοβο: Απόδοση ευθυνών για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων ζητούν Ενώσεις τους

Τη διεξαγωγή ερευνών για δολοφονηθέντες και αγνοούμενους δημοσιογράφους κατά την περίοδο 1998-1999 προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους ενόχους, ζήτησε η Ένωση Δημοσιογράφων Κοσόβου και η Ένωση Δημοσιογράφων της Σερβίας.

Το αίτημά τους διατύπωσαν προς την πολιτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο, την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο αλλά και τα αρμόδια θεσμικά όργανα στην Πρίστινα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δημοσιογραφικές ενώσεις ζητούν από τους αρμόδιους θεσμούς του Κοσόβου και της διεθνούς κοινότητας να ενεργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΟΗΕ στην Πρίστινα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εκδόθηκαν μετά τη διαπίστωση ότι υπήρξαν πολυάριθμες παραλείψεις στο έργο των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, σε υποθέσεις απαγωγών και δολοφονιών δημοσιογράφων στο Κόσοβο.

Οι διεθνείς αστυνομικές δυνάμεις και οι δικαστικές αρχές είχαν στοιχεία για την απαγωγή του ανταποκριτή των εφημερίδων «Πολίτικα» και «Γεντίνστβο», Λιούμπομιρ Κνέζεβιτς, του εργαζόμενου της σερβικής ραδιοτηλεόρασης RTS στην Πρίστινα, Μίλο Μπούλιεβιτς και του δημοσιογράφου του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Κοσόβου, Μαριάν Μελονάσι, αλλά δεν προέβησαν σε ενέργειες για να διακριβωθεί η τύχη τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο ενώσεις δημοσιογράφων ζήτησαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να καταβάλει προσπάθεια, αν και έχουν λήξει οι προβλεπόμενες προθεσμίες και να ερευνήσει αν παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα με τις ενέργειες των αστυνομικών και δικαστικών αρχών στην περίπτωση εξαφάνισης των δημοσιογράφων του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Pristina, Ράνκο Πέρενιτς και Τζούρο Σλάβουγι στις 21 Αυγούστου του 1998 και στη δολοφονία του φωτορεπόρτερ Μόμιρ Στόκουτς, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1999.

Η Επιτροπή εισηγείται να ζητηθεί από τα αρμόδια όργανα του Κοσόβου να ασκηθούν ποινικές διώξεις και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, να υπάρξει δημόσια παραδοχή της UNMIK για την αναποτελεσματικότητα των ερευνών, να ζητηθεί συγγνώμη από τις οικογένειες και να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για την ψυχική οδύνη και την ταλαιπωρία που υπέστησαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο ενώσεις θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ για τις παραλείψεις της UNMIK και τα ευρήματα της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχετικές ειδήσεις