ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Tι σημαίνει το εξώφυλλο, από τον άνθρωπο που το σχεδίασε

Charlie Hebdo: Tι σημαίνει το εξώφυλλο, από τον άνθρωπο που το σχεδίασε

Όλα συγχωρέθηκαν. Η φράση που δημιούργησε τόσα ερωτηματικά και τυπώθηκε στο πρώτο τεύχος του περιοδικού, μετά τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία του.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο δημιουργός του στη Liberation, ο Luz ανέλαβε παρότι δεν ήθελε να εξηγήσει τι σημαίνει το νέο εξώφυλλο. Συγχώρεση του Charlie από το Μωάμεθ ή το αντίθετο; Ή μήπως κάτι άλλο;

Η δημοσιογράφος Isabelle Hanne ρώτησε τον Luz επ΄αυτού και η πρώτη του απάντηση ήταν «μα μου ζητάτε να εξηγήσω ένα σκίτσος δε θέλω να εξηγήσω ένα σκίτσο». Όπως είπε στη συνέχεια πρόκειται για ένα σκίτσο ευθέως συνδεδεμένο με αυτό του 2011 το πρώτο που είχε δημιουργήσει την κόντρα με τους φανατικούς μουσουλμάνους. Εκείνο το εξώφυλλο παρουσίαζε και πάλι το Μωάμεθ ο οποίος έλεγε «100 βουρδουλιές αν δεν πεθάνετε στα γέλια».

Ο Μωάμεθ είναι ένας χαρακτήρας, είπε ο Luz κι έχουμε το δικαίωμα να τον βάζουμε να κάνει ό,τι θέλουμε. Έγινε χαρακτήρας στις ειδήσεις, γιατί κάποιοι επέλεξαν να μιλάνε εκ μέρους του. Αυτό το τεύχος απευθύνεται σε ευφυείς ανθρώπους, τόνισε και είναι πολύ περισσότεροι από όσοι νομίζουμε, είτε είναι άθεοι, είτε καθολικοι, είτε μουσουλμάνοι.

Όπως αποκάλυψε ο Luz, πριν καταλήξει σε αυτό το σκίτσο έκανε άλλα τρία. Το πρώτο, το οποίο ο ίδιος αποκάλεσε συναισθηματική κάθαρση είχε ζωγραφισμένες τις στάχτες (ash) των νεκρών συναδέλφων του και έγραφε από κάτω «Free expression, my ass!».

Στο δεύτερο σκίτσο είχε ζωγραφίσει τους δολοφόνους να καταφθάνουν στον παράδεισο και να ζητάνε τις 70 παρθένες που τους αντιστοιχούν. Η απάντηση που παίρνουν είναι «They’re with Team Charlie, losers!» (είναι με την ομάδα του Charlie που έχασε).

Η τρίτη του προσπάθεια έδειχνε τους δολοφονημένους σκιτσογράφους με τίτλο We are God. Σε κάθε σχέδιο, λέει ο Luz αναρωτιόμουν αν αυτό είναι κάτι που θα με κάνει να γελάσω. Οι τρομοκράτες είναι πολύ απλά κόπανοι χωρίς χιούμορ, είπε. Εμείς μπορούμε να το ξεπεράσουμε γιατί κατάφερα να τους σκιτσάρω, είπε.
Θέλαμε ένα εξώφυλλο που δε θα είχε τρύπες από σφαίρες, θέλαμε ένα εξώφυλλο που θα μας έκανε να γελάσουμε.

Σχετικές ειδήσεις