ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την παγκόσμια κυριαρχία

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την παγκόσμια κυριαρχία

Η Μόσχα σχολίασε σήμερα (21/01/2015), δια στόματος του υπουργού της των Εξωτερικών, την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ για την Κατάσταση της Ένωσης λέγοντας ότι φανερώνει την θέση της Ουάσιγκτον ότι είναι "το νούμερο ένα" και την επιδίωξή της για παγκόσμια κυριαρχία. Παράλληλα, ο ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα επιδιώξει άμεση εκεχειρία κατά τις συνομιλίες για την ουκρανική κρίση στο Βερολίνο.

Παρουσιάζοντας τη στρατηγική του για την "οικονομία της μεσαίας τάξης", ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου ότι η χώρα του υποστηρίζει "την αρχή ότι τα μεγαλύτερα κράτη δεν μπορεί να τρομοκρατούν τα μικρά".

"Υπερασπιζόμαστε την αρχή σύμφωνα με την οποία οι μεγάλοι δεν μπορούν να κακομεταχειρίζονται τους μικρούς, αντιτιθέμενοι στη ρωσική επίθεση και υποστηρίζοντας τη δημοκρατία στην Ουκρανία", είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη και η οικονομία της βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

"Οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει τον δρόμο της αντιπαράθεσης και δεν αξιολογούν καθόλου τα δικά τους βήματα με κριτική ματιά", ήταν η απάντηση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

"Η χθεσινή ομιλία του προέδρου δείχνει ότι στο επίκεντρο της αμερικανικής φιλοσοφίας βρίσκεται μόνο ένα πράγμα: 'Είμαστε το νούμερο ένα κι όλοι οι άλλοι πρέπει να το σέβονται...Δείχνει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να κυριαρχήσουν στον κόσμο και δεν μπορούν απλώς να είναι πρώτοι μεταξύ ίσων", είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Αυτή η φάση θα περάσει, πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο.

"Θα προτιμούσα όλες οι χώρες να υιοθετήσουν την φιλοσοφία της συνεργασίας, όχι της δικτατορίας", τόνισε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Μόσχα και την Ουάσινγκτον βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου κυρίως εξαιτίας της αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τη Δύση με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την ουκρανική κρίση, ο Λαβρόφ είπε ότι θα επιδιώξει τη συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία κατά τον νέο γύρο των συνομιλιών για τη σύρραξη σήμερα στο Βερολίνο με τη συμμετοχή των ομολόγων του της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η συμφωνία εκεχειρίας η οποία συνήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο απέτυχε στην ανατολική Ουκρανία, εν μέρει επειδή η διαχωριστική γραμμή που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους φιλορώσους αυτονομιστές δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές θέσεις που έχουν λάβει οι δύο πλευρές.

Χθες Τρίτη, η Ουκρανία κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι έχουν καταλάβει περισσότερα εδάφη στα ανατολικά από τότε που συνήφθη η συμφωνία για εκεχειρία, κι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα απαιτήσει την επιστροφή τους σε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σχετικές ειδήσεις