Τσότσιτς: Μοναδική λύση η διχοτόμηση του Κοσσόβου

Την εκτίμηση ότι «ο επί αιώνες ανταγωνισμός» μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κόσσοβο θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με μόνιμη διχοτόμηση της...

Την εκτίμηση ότι «ο επί αιώνες ανταγωνισμός» μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κόσσοβο θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με μόνιμη διχοτόμηση της περιοχής, διατύπωσε ο πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Ντόμπριτσα Τσότσιτς.

«Μιλάω και γράφω για το Κόσσοβο, μάταια, εδώ και 40 χρόνια, προτείνοντας έναν δημοκρατικό, δίκαιο συμβιβασμό και μια μόνιμη διχοτόμηση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί ένας ανταγωνισμός αιώνων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια λύση θα σταματούσε «την επέκταση της Μεγάλης Αλβανίας και θα δημιουργούσε τις συνθήκες για μια φυσιολογική ζωή και για τους δύο λαούς».

Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική στο ζήτημα του Κοσσόβου προκειμένου να υπάρξει επίλυση στο θέμα αυτό, που και μεγάλη διάρκεια έχει και είναι και επικίνδυνο.

Ο Ντόμπριτσα Τσότσις είπε ακόμη πως είχε μιλήσει στον Μιλόσεβιτς πολλές φορές για το ζήτημα του Κοσσόβου, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν.

Ο πρώην πρόεδρος εκτιμά πως η σερβική κρατική πολιτική στο ζήτημα του Κοσσόβου υπήρξε λανθασμένη από το Νίκολα Πάσιτς (σ.σ. ο Νίκολα Πάσιτς ήταν Σέρβος πολιτικός. Διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Σερβίας και τρεις φορές του μετέπειτα βασιλείου Σέρβων Κροατών και Σλοβένων) έως και τον (νυν πρόεδρο της Σερβίας) Μπόρις Τάντιτς και πως η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και η «πατριωτική ελίτ» έχει ανάμειξη σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά δε την πολιτική της Δύσης απέναντι στη Σερβία, ανέφερε πως συνεχίζει να εμπεριέχει πιέσεις και εκβιασμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προοπτική το να αποτελέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ένα μέρος, όπου η Σερβία θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά της, σιγά-σιγά μετατρέπεται σε οφθαλμαπάτη.