ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Για «κατάχρηση εμπιστοσύνης» κατηγορείται ο πρώην ηγέτης του UMP

Γαλλία: Για «κατάχρηση εμπιστοσύνης» κατηγορείται ο πρώην ηγέτης του UMP

Για «κατάχρηση εμπιστοσύνης», κατηγορείται ο πρώην ηγέτης του γαλλικού δεξιού κόμματος UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, σε μία υπόθεση που σχετίζεται με την παράνομη υπέρβαση των δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, το 2012, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Η άσκηση δίωξης σχετίζεται με την καταβολή από το κόμμα, τον Νοέμβριο του 2013, των προστίμων που είχαν επιβληθεί προσωπικά στον Σαρκοζί, μετά τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεών του από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Ο Κοπέ, που ήταν επικεφαλής του UMP από το 2012 μέχρι την παραίτησή του, πέρσι τον Ιούνιο, είναι το δεύτερο υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος που διώκεται για αυτήν την υπόθεση, μετά την πρώην ταμία του, Κατρίν Βοτρέν.

"Η εντιμότητα και η ακεραιότητα" του Ζαν-Φρανσουά Κοπέ "σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούνται", διαβεβαίωσαν οι δικηγόροι του σε ανακοίνωση που εξέδωσαν. "Διαφωνούμε πλήρως με τους εισαγγελείς ότι η καταβολή των ποσών αυτών συνιστά κατάχρηση εμπιστοσύνης", τόνισε ένας εξ αυτών, ο Ερβέ Τεμίμ.

Η απόρριψη των οικονομικών καταστάσεων της προεδρικής εκστρατείας του 2012 λόγω της υπέρβασης του ορίου των δαπανών στοίχισε ακριβά στο UMP αφού το στέρησε από κρατικές επιχορηγήσεις ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Το κόμμα, που αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες καθώς το χρέη του ξεπερνούσαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, έκανε έρανο για να μαζέψει χρήματα.

Με βάση των εκλογικό νόμο, για την υπέρβαση αυτή επιβλήθηκε πρόστιμο προσωπικά στον υποψήφιο Νικολά Σαρκοζί, το οποίο όμως πλήρωσε το κόμμα αντί του ιδίου. Ο Σαρκοζί επανήλθε στην προεδρία του UMP τον Νοέμβριο του 2014 και τον επόμενο μήνα αποζημίωσε το κόμμα στέλνοντάς του μια επιταγή ύψους 360.000 ευρώ. Όμως η χειρονομία αυτή δεν είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η δικαστική έρευνα που ήταν σε εξέλιξη.

Σχετικές ειδήσεις