«Ο Μλάντις μπορεί να πεθάνει πριν τη δίκη»

Ανεξάρτητη ιατρική εξέταση για το Ράτκο Μλάντιτς ζητάει ο δικηγόρος του, ο οποίος επισημαίνει ότι η κατάσταση της υγείας του είναι...

Ανεξάρτητη ιατρική εξέταση για το Ράτκο Μλάντιτς ζητάει ο δικηγόρος του, ο οποίος επισημαίνει ότι η κατάσταση της υγείας του είναι ανησυχητική. «Χρειάζεται να εξεταστεί από καρδιολόγο, νευρολόγο, ορθοπαιδικό και γαστρεντερολόγο», δήλωσε ο Μίλος Σάλγιτς προς δημοσιογράφους στο Βελιγράδι.


Ο δικηγόρος είπε πως φοβάται ότι ο Μλάντιτς δεν θα ζήσει αρκετά για να δει να αρχίζει η δίκη του στη Χάγη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το ΔΠΔ έχει απαγγείλει σε βάρος του 69χρονου Μλάντιτς, διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων κατά τον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995), κατηγορίες για φρικαλεότητες όπως η σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

Η διεθνής κοινότητα καλωσόρισε τη σύλληψη του πρώην στρατηγού. Όμως στη Σερβία πολλοί εξακολουθούν να τον θεωρούν ήρωα και υπερασπιστή του σερβικού πληθυσμού στη Βοσνία.

Χθες το βράδυ, αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές του Μλάντιτς συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν εναντίον της σύλληψης και της αναμενόμενης έκδοσής του. Η διαμαρτυρία έγινε βίαιη και οδήγησε σε 180 συλλήψεις, ενώ χρειάστηκε να νοσηλευθούν 32 αστυνομικοί.