ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπριελ: Μέρος της Γερμανίας το PEGIDA

Γκάμπριελ: Μέρος της Γερμανίας το PEGIDA

Την άποψη ότι το κίνημα PEGIDA αποτελεί μέρος της Γερμανίας και δεν πρέπει να αγνοηθεί εξέφρασε ο αντικαγκελάριος της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το PEGIDA, που σημαίνει Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης, έχει προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό κατεστημένο στο Βερολίνο, αν και φαίνεται να εξασθενί αφού οι περισσότεροι από τους ηγέτες του παραιτήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας εσωτερικών διαμαχών.

Παρόλα αυτά ο Γκάμπριελ δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Stern ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ασχοληθούν με τα θέματα που έχουν εγείρει το κίνημα και οι υποστηρικτές του.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν αρχίσει να σκέφτονται διαφορετικά ξαφνικά. Εξακολουθεί να τους υποκινεί ο φόβος, ο θυμός, η ανασφάλεια και μερικές φορές το μίσος για τους αλλοδαπούς», είπε ο Γκάμπριελ που είναι αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατικών.

Όταν ρωτήθηκε αν το PEGIDA είναι μέρος της Γερμανίας, ο αντικαγκελάριος απάντησε: «Προφανώς. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνθρωποι έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να είναι ακροδεξιοί ή εθνικιστές. Επίσης οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διασπείρουν ανόητες ιδέες, όπως η άποψη ότι η Γερμανία εξισλαμίζεται».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει τους Γερμανοί να μην επιτρέψουν να τους παραπλανήσει το PEGIDA και έχει επισημάνει ότι κάποια από τα στελέχη του «έχουν μίσος στην καρδιά τους».

Σχετικές ειδήσεις