Μειώθηκαν τα επιτρεπόμενα όρια ραδιενέργειας στα τρόφιμα

Σε μείωση των ανώτατων επιτρεπόμενων επιπέδων ραδιενεργής μόλυνσης των τροφίμων στην Ε.Ε. προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά το ατύχημα...

Σε μείωση των ανώτατων επιτρεπόμενων επιπέδων ραδιενεργής μόλυνσης των τροφίμων στην Ε.Ε. προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, όπως αποκαλύπτει σε επιστολή του προς την Κομισιόν ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Σε επιστολή του, με την οποία ζητεί από την Κομισιόν να διευκρινίσει τα επιτρεπόμενα επίπεδα μόλυνσης των τροφίμων εντός της ΕΕ, μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής αποκαλύπτει ότι:

Μετά τον Μάρτιο του 2011, όταν διαπιστώθηκε αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή γύρω από την Φουκουσίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τους μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης, βάσει της νομοθεσίας που θεσπίστηκε μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία το 1986.

Η νομοθεσία αυτή περιλαμβάνει τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων ραδιενέργειας στα τρόφιμα σε περίπτωση ατυχήματος, η οποία εφαρμόστηκε σε τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2011, η Επιτροπή μείωσε τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα, ανάλογα με τα επίπεδα δράσης που εφαρμόζονται στην Ιαπωνία.

Ο μεγάλος αριθμός των καταγγελιών από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έφθασε στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και οι οποίοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τα επίπεδα ραδιενεργού μόλυνσης στα τρόφιμα που εισάγονται στην ΕΕ από την Ιαπωνία, ανάγκασε τον Διαμεσολαβητή να αποστείλει επιστολή προς την Κομισιόν, με την οποία απαιτεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011 να υπάρξει μία φιλική προς τους ευρωπαίους πολίτες πληροφόρηση για το θέμα.