Ιράν: Τριακόσιοι απαγχονισμοί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Με απαγχονισμό αναμένεται να εκτελεστούν τριακόσιοι καταδικασθέντες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο Ιράν, ανακοίνωσε η δικαιοσύνη....

Με απαγχονισμό αναμένεται να εκτελεστούν τριακόσιοι καταδικασθέντες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο Ιράν, ανακοίνωσε η δικαιοσύνη.

«Σε βάρος 300 καταδικασμένων για κακουργήματα που σχετίζονται με την διακίνηση ναρκωτικών, περιλαμβανομένων εκείνων που είχαν στην κατοχή τους τουλάχιστον 30 γραμμάρια ηρωίνης, επιβλήθηκαν θανατικές ποινές», ανέφερε η καθημερινή εφημερίδα “Sharq” επικαλούμενη το γενικό εισαγγελέα Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί.

O κατάλογος δεν συμπεριλαμβάνει μεγαλέμπορους ή επικεφαλής συμμοριών, πρόσθεσε ο εισαγγελέας, σύμφωνα με την εφημερίδα. Όλοι οι καταδικασθέντες αντιμετωπίζουν το θάνατο δι' απαγχονισμού.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως το Ιράν έρχεται δεύτερο μετά την Κίνα στον αριθμό των εκτελέσεων, καθώς τουλάχιστον 252 άνθρωποι θανατώθηκαν το 2010.

Πέραν της διακίνησης ναρκωτικών, οι δολοφονίες, η μοιχεία, οι βιασμοί, οι ένοπλες ληστείες και η αποστασία από το Ισλάμ επισύρουν την ποινή του θανάτου βάσει του ισλαμικού νόμου (σαρία) που επιβλήθηκε μετά από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Το Ιράν αποκρούει τις επικρίσεις από δυτικές κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις σχετικά με το εγχώριο σύστημα δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι εφαρμόζει τον ισλαμικό νόμο και κατηγορώντας την Δύση ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το Ιράν απαγχόνισε έξι καταδικασθέντες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών την περασμένη Πέμπτη, όταν συνολικά 11 κακοποιοί θανατώθηκαν, οι πέντε εξ αυτών δημόσια.