Παρέδωσε τις πολιτικές εξουσίες ο Δαλάι Λάμα

Και επισήμως παραιτήθηκε από τον πολιτικό του ρόλο...

Και επισήμως παραιτήθηκε από τον πολιτικό του ρόλο ο πνευματικός ηγέτης Δαλάι Λάμα, αφού υπέγραψε τροπολογίες που αναθεωρούν το σύνταγμα της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Ήδη από το Μάρτιο είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του ο75χρονος νομπελίστας της Ειρήνης να παραιτηθεί από το ρόλο του ως ηγέτη της θιβετιανής εξόριστης κυβέρνησης , δηλώνοντας παράλληλα ότι παραμένει προσηλωμένος στην υπόθεση του Θιβέτ.

Χθες Κυριακή ο Δαλάι Λάμα ενέκρινε τις τροπολογίες που είχε κάνει στο σύνταγμα το εξόριστο κοινοβούλιο στο πλαίσιο της αναθεώρησης, για να μεταβιβαστούν εξουσίες στους νεοεκλεγέντες ηγέτες των εξόριστων.

«Η αγιότητά του θα παραμείνει ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Τενζίν Νορμπού, από την πόλη Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας όπου βρίσκεται η έδρα της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ.

Πρωθυπουργός του Θιβέτ εξελέγη τον περασμένο μήνα ο 43χρονος Λομπσάνγκ Σανγκάι, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ειδικευμένος στο διεθνές δίκαιο.

Ο Σανγκάι, ο οποίος ανέλαβε ευθύνες του Δαλάι Λάμα, θα ηγηθεί τώρα του αγώνα των Θιβετιανών για μεγαλύτερη αυτονομία υπό την κυριαρχία της Κίνας. Η εξόριστη κυβέρνηση δεν αναγνωρίζεται από καμιά χώρα.