Πυροβολισμοί τερματίζουν την εκεχειρία στην Υεμένη

Πυρά αντάλλαξαν χθες το βράδυ οι αρχές ασφαλείας της Υεμένης και οι υποστηρικτές του φυλάρχου της ισχυρής φυλής Χάσεντ, Σάντεκ αλ Άχμαρ...

Πυρά αντάλλαξαν χθες το βράδυ οι αρχές ασφαλείας της Υεμένης και οι υποστηρικτές του φυλάρχου της ισχυρής φυλής Χάσεντ, Σάντεκ αλ Άχμαρ, αντάλλαξαν, τερματίζοντας έτσι την εκεχειρία, την οποία ανακοίνωσαν το Σάββατο, σύμφωνα με κατοίκους.

Με την εκεχειρία είχαν τερματιστεί οι πολυήμερες συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη φυλών της Υεμένης και τις αρχές ασφαλείας που είναι πιστές στον πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές του αλ Άχμαρ αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν την εκεχειρία και οδήγησαν την χώρα πιο κοντά στον εμφύλιο πόλεμο.

«Η συμφωνία για εκεχειρία έληξε,» είπε στο Ρόιτερς κυβερνητικός αξιωματούχος ερωτηθείς για το αν η ολονύχτια ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών τερμάτισε την εύθραυστη εκεχειρία.

Οι ένοπλοι που πρόσκεινται στον αλ Άχμαρ ανέκτησαν τον έλεγχο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή Χασάμπα της πρωτεύουσας Σαναά, όπου σημειώθηκαν και τα περισσότερα επεισόδια.

Τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις που είναι πιστές στον Σάλεχ και σε μέλη της φυλής Χάσεντ είναι τα πλέον αιματηρά από τον Ιανουάριο που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και προκλήθηκαν από την άρνηση του Σάλεχ να υπογράψει συμφωνία για την μεταβίβαση της εξουσίας.

Σήμερα, πυρ εναντίον των διαδηλωτών στην πόλη Ταΐζ της Υεμένης άνοιξε ο στρατός για να διαλύσει συγκέντρωση κατά του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σκοτώνοντας πέντε διαδηλωτές, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι πιστές στον πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, εστία της εξέγερσης, και άνοιξαν πυρ για να εμποδίσουν την ανασύνταξη των διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αναζητούν τους τρεις Γάλλους που εξαφανίστηκαν στη νοτιοανατολική Υεμένη, όπως ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος, χωρίς να επιβεβαιώσει πως πρόκειται για απαγωγή.

«Όλες οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί και χτενίζουν την περιοχή, στις κοιλάδες και την έρημο», επισήμανε ο Μουμπάρακ Ομπαΐρ, ανώτατος αξιωματούχος της επαρχίας Χαρντραμούτ, όπου εξαφανίστηκαν οι τρεις Γάλλοι, οι οποίοι εργάζονται στη ΜΚΟ Triangle Generation Humanitaire.