Νέος σεισμός αναμένεται να χτυπήσει το Κράιστσερτς

Ένας τρίτος σεισμός μεγέθους έως 7 βαθμών αναμένεται να πλήξει μέσα στους επόμενους 12 μήνες το πολύπαθο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας...

Ένας τρίτος σεισμός μεγέθους έως 7 βαθμών αναμένεται να πλήξει μέσα στους επόμενους 12 μήνες το πολύπαθο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, μια περιοχή που έχει πληγεί από δύο ισχυρούς σεισμούς από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Η προειδοποίηση κοινοποιήθηκε σε αξιωματούχους της πόλης και συμβούλους από σεισμολόγους της κρατικής ερευνητικής υπηρεσίας GNS Science σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη, έγραψε η τοπική εφημερίδα «The Press».

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας και η περιοχή γύρω από αυτήν υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές από τον σεισμό των 7.1 βαθμών στις 4 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν θύματα.

Στις 22 Φεβρουαρίου, 181 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό των 6.3 βαθμών, ο οποίος ήταν πιο επιφανειακός και το επίκεντρό του ήταν πιο κοντά στην πόλη.

Οι σεισμολόγοι της GNS Science προέβλεψαν ότι υπάρχουν πιθανότητες μεγαλύτερες από 90% να σημειωθεί σεισμός 5 με 6 βαθμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες και 23% σεισμός 6 με 7 βαθμών.


Περίπου 900 κτίρια στην πόλη κρίθηκαν κατεδαφιστέα εξαιτίας των σεισμών και η Επιτροπή Σεισμών, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τους σεισμούς, έχει δεχτεί περισσότερες από 344.000 αιτήσεις.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τους δύο σεισμούς και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν μακράν τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.