ΚΟΣΜΟΣ

Οι αρχές της Δανίας είχαν λάβει προειδοποίηση για τον δράστη

Οι αρχές της Δανίας είχαν λάβει προειδοποίηση για τον δράστη

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας αναφέρουν ότι είχαν λάβει προειδοποίηση για το δράστη της διπλής επίθεσης, που σημειώθηκε στην Κοπενχάγη, αφήνοντας πίσω της δύο νεκρούς και πέντε τραυματίες.

Η υπηρεσία πληροφοριών PET αναφέρει, όπως μεταδίδει το BBC, ότι οι υπεύθυνοι των φυλακών είχαν προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα του 22χρονου Ομάρ Ελ-Χουσέιν.

Σύμφωνα με την αναφορά που τους είχε δοθεί το Σεπτέμβρη, ο 22χρονος είχε ασπαστεί εξτρεμιστικές απόψεις, κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του για επίθεση με μαχαίρι.

Ωστόσο δεν υπήρχαν στοιχεία και υποψίες ότι μπορεί να ετοίμαζε ένοπλο χτύπημα στη χώρα.

Πάντως όπως ανακοινώθηκε επίσημα, οι υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ενήμερες για τον ύποπτο των δύο αιματηρών επιθέσεων που σημειώθηκαν το Σάββατο (14/02/2015), γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των αρχών.

Ο ένοπλος εισέβαλε το απόγευμα του Σαββάτου σε ένα καφέ της πρωτεύουσας όπου πραγματοποιείτο εκδήλωση με θέμα την ελευθερία του λόγου και ομιλητή τον σουηδό καλλιτέχνη Λαρς Βιλκς, ο οποίος είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του επειδή είχε φιλοτεχνήσει σατιρικά σκίτσα όπου ο προφήτης Μωάμεθ απεικονιζόταν ως σκύλος.

Ο Βιλκς δεν τραυματίστηκε, αλλά νεκρός έπεσε ένας 55χρονος, ενώ τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Στη συνέχεια, ο ίδιος δράστης επιτέθηκε σε συναγωγή σκοτώνοντας τον φρουρό ασφαλείας και τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς. Λίγες ώρες αργότερα, σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, ο Ελ-Χουσέιν σκοτώθηκε.

Σχετικές ειδήσεις