ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ζήτημα χρόνου η ανακατάληψη του Τικρίτ από τους Ιρακινούς

Ιράκ: Ζήτημα χρόνου η ανακατάληψη του Τικρίτ από τους Ιρακινούς

Με την υποστήριξη σιιτών παραστρατιωτικών και σουνιτικών φυλών, οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις έχουν φτάσει σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Τικρίτ, στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησης για την ανάκτηση του ελέγχου της στρατηγικής σημασίας πόλης.

«Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται βάσει σχεδίου», ανέφερε ένας αξιωματικός από τη Σαμάρα, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της επαρχίας Σαλαχεντίν. «Οι δυνάμεις μας προελαύνουν αργά και μεθοδικά» επειδή υπάρχουν στην περιοχή ελεύθεροι σκοπευτές και βόμβες, τοποθετημένες στις άκρες των δρόμων», διευκρίνισε.

Οι Ιρακινοί στρατιώτες προχωρούν από τρεις πλευρές: από τη Σαμάρα στα νότια, από το στρατόπεδο Σπάισερ στα βόρεια και από την επαρχία Ντιγιάλα στα ανατολικά.

«Ο στόχος είναι να εμποδίσουμε το Νταές (σ.σ. το ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά) να εξαπολύσει επιθέσεις, να διακόψουμε τις γραμμές ανεφοδιασμού, να το εμποδίσουμε να έρθει σε επαφή με τους μαχητές του (σ.σ. που βρίσκονται εκτός του Τικρίτ) και να το περικυκλώσουμε πλήρως πριν επιτεθούμε», σχολίασε από την πλευρά του ο στρατηγός Άμπντελ Αμίρ Αλ Ζαΐντι, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων στον τομέα της Ντιγιάλα.

Ο ιρακινός στρατός θέλει κατ' αρχήν να καταλάβει δύο κοινότητες πολύ κοντά στο Τικρίτ, την Αλ Άλαμ στα βόρεια και την Αλ Ντουρ στα νότια. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αναγκάσει τους μαχητές του ΙΚ να υποχωρήσουν εντός των κοινοτήτων αυτών.

«Αν πάνε όλα καλά, η επιχείρηση θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Όμως ακόμη και αν καταληφθεί (από τον ιρακινό στρατό) το Τικρίτ, θα παραμείνει ευάλωτο σε τρομοκρατικές επιθέσεις και διεισδύσεις δεδομένου ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλα θερμά σημεία, όπως είναι οι επαρχίες Νινευή και Αλ Άνμπαρ», προειδοποίησε ωστόσο ο Τζον Ντρέικ, ένας ειδικός του ινστιτούτου ερευνών ασφαλείας AKE Group.

Το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών εξαπέλυσαν 12 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Τα τρία από αυτά τα πλήγματα έγιναν κοντά στο Κομπάνι της Συρίας, ενώ στο Ιράκ χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις κατασκευής βομβών, μια τοποθεσία αποθήκευσης οπλισμού και διάφορα οχήματα. Τέσσερις επιδρομές έγιναν κοντά στο Ραμάντι και το Σίντζαρ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις