ΚΟΣΜΟΣ

Ιρακινοί στρατιώτες και πολιτοφυλακή ανέκτησαν πόλη κοντά στο Τικρίτ

Ιρακινοί στρατιώτες και πολιτοφυλακή ανέκτησαν πόλη κοντά στο Τικρίτ

Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και σιιτική πολιτοφυλακή ανακατέλαβαν το κέντρο πόλης στο βόρειο άκρο του Τικρίτ από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος καθώς έχουν πλησιάσει τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν.

Η πόλη Αλ-Αλαμ είναι το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ που πρέπει να εκκαθαριστεί πριν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι πολιτοφύλακες μπορέσουν να μπουν στην ίδια την πόλη Τικρίτ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από το καλοκαίρι.

Στρατιωτικοί διοικητές δήλωσαν ότι μαχητές του ΙΚ παραμένουν σε σπίτια στον βόρειο τομέα της αλ-Αλαμ, ωστόσο ο στρατός και η μεγαλύτερη σιιτική πολιτοφυλακή έχουν ανακαταλάβει το κέντρο της πόλης και ετοιμάζονται για οδομαχίες προκειμένου να καταλάβουν τις υπόλοιπες περιοχές.

"Ελεύθεροι σκοπευτές και ναρκοθετημένα σημεία επιβραδύνουν την προέλασή μας για να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο όλα τα μέρη της πόλης", δήλωσε ο διοικητής του στρατού Ουισάμ Ιμπραχίμ μιλώντας από την Αλ-Αλαμ. "Περιμένουμε στρατιωτικά ελικόπτερα για να διασφαλίσουν μια ήπια προέλαση των στρατευμάτων μας".

Η μάχη για το Τικρίτ θα καθορίσει οποιοδήποτε στρατιωτικό σχέδιο για την προώθηση των ιρακινών δυνάμεων βορειότερα και την ανακατάληψη της Μοσούλης, τη μεγαλύτερη πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Η εκστρατεία για την ανακατάληψη του Τικρίτ, που άρχισε πριν από μία εβδομάδα, είναι η μεγαλύτερη από τότε που το Ισλαμικό Κράτος προέλασε στο βορρά πέρυσι και η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ανατρέψει την πορεία των τζιχαντιστών.

Το ΙΚ έχει στείλει ενισχύσεις στο Τικρίτ από άλλες περιοχές του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου του, βορειότερα, όπου δέχεται από χθες επίθεση από τις κουρδικές δυνάμεις γύρω από την πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ.

Σχετικές ειδήσεις