ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νίκη-έκπληξη του Νετανιάχου στις εκλογές

Ισραήλ: Νίκη-έκπληξη του Νετανιάχου στις εκλογές

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το Λικούντ, προηγούνται στις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του 96% των ψήφων, λαμβάνοντας τελικά ποσοστό μεγαλύτερο του 23%.

Το κόμμα του Νετανιάχου έκανε την έκπληξη καθώς προηγείτο σήμερα το πρωί έναντι του ψηφοδελτίου του βασικού αντιπάλου του Ισαάκ Χέρτζογκ που έλαβε λίγο λιγότερο από 19% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν πλήρη αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι σημαίνει αυτό από άποψη εδρών στην 120μελή Κνεσέτ (κοινοβούλιο), όπως μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία, τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι το Λικούντ λαμβάνει 29 έδρες, πέντε παραπάνω από τη Σιωνιστική Ένωση.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ανοικτός, καθώς όλα εξαρτώνται από τις συνομιλίες για συνεργασία, αλλά ο Νετανιάχου εμφανίζεται πιο κοντά στον στόχο του για τέταρτη θητεία και, κατ' επέκταση, να γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη» και προσκάλεσε τα δεξιά κόμματα να συμμετάσχουν για τη δημιουργία, «χωρίς καθυστέρηση», μίας κυβέρνησης συνασπισμού.

Τα αποτελέσματα των exit-polls που μεταδίδονταν αρχικά από τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν μια μάχη στήθος με στήθος. Η διασπορά των ψήφων ανάμεσα σε περίπου δέκα κόμματα και η πολυπλοκότητα πιθανών συμμαχιών καθιστούσαν αβέβαιο το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού, ο οποίος θα πρέπει να διαχειριστεί τις σχέσεις με τον μεγάλο αμερικανό σύμμαχο που έχουν επιδεινωθεί, να αντιμετωπίσει μια παλαιστινιακή επίθεση διπλωματίας, τις απειλές για την ασφάλεια και να ανταποκριθεί στις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προσδοκίες.

Ο Νετανιάχου, στην εξουσία από το Μάρτιο του 2009, φαίνεται ότι είναι σε καλύτερη θέση από τον Χέρτζογκ για να κληθεί από τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν να σχηματίσει κυβέρνηση.

"Ο Νετανιάχου πέτυχε. Κατάφερε να ανακάμψει στο φίνις. Μπορεί είτε να σχηματίσει κυβέρνηση της δεξιάς με τα θρησκευτικά κόμματα και τον Αβίγκντορ Λίμπερμαν ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας", δήλωσε ο Κλοντ Κλέιν, ειδικός του συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

"Θεωρητικά, ο Χέρτζογκ δεν έχει καμία πιθανότητα να σχηματίσει πλειοψηφία η οποία θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη του αραβικού ψηφοδελτίου".

"Είμαστε απογοητευμένοι," είπε ένας υποστηρικτής του Χέρτζογκ. "Νετανιάχου ανέκαμψε τις τελευταίες τρεις ημέρες".

Σχετικές ειδήσεις